Wethouder Peter Verheij, bestuurlijk opdrachtgever voor de renovatie van het gemeentehuis, schudt architecte Richelle de Jong van DP6 de hand als symbolische bekrachtiging van de gunning.
Wethouder Peter Verheij, bestuurlijk opdrachtgever voor de renovatie van het gemeentehuis, schudt architecte Richelle de Jong van DP6 de hand als symbolische bekrachtiging van de gunning. Foto:

College betreurt gekwetste gevoelens

alblasserdam • Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin een toelichting wordt gegeven op de ophef die is ontstaan naar aanleiding van een twitterbericht van wethouder Peter Verheij over de Nashville-verklaring.

In de brief benadrukt het college het fundament van de grondwet. Het college ziet daarin dat het gelijkheidsbeginsel van artikel 1 onlosmakelijk verbonden is met onder andere de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof en vrijheid van vereniging.
Het college hecht er aan om het maatschappelijk gesprek op een goede manier te voeren en zoekt liever naar wat ons binnen de (lokale) samenleving bindt, dan naar wat ons scheidt. Het college vindt het onacceptabel dat inwoners zich niet veilig voelen in Alblasserdam.
Naar aanleiding van het twitterbericht van Verheij heeft een Alblasserdams gezin ruim anderhalve week geleden aangifte van discriminatie gedaan bij de politie, omdat de homoseksuele zoon zich niet veilig voelt. Wethouder Verheij betreurt het dat betrokkene en zijn familie zich gekwetst voelen door zijn tweet. Het voltallige college is geraakt door het gevoel dat betrokkene zich niet meer veilig voelt in Alblasserdam. Dit is ontoelaatbaar. De wethouder is hierover vorige week in gesprek gegaan met hem en zijn familie. Dat is onderdeel van de klachtenprocedure in Alblasserdam.
De gemeente benadrukt dat de uitnodiging van de wethouder om in gesprek te gaan, geldt voor iedereen die daartoe behoefte voelt of die zich gekwetst voelt door zijn twitterbericht. Verheij benadrukt dat hij iedereen als gelijke ziet, zoals artikel 1 van de Grondwet ook stelt.
Het college wil graag kennisnemen van signalen van mensen die zich niet veilig voelen om wie ze zijn. Het college roept op tot verdraagzaamheid en respect.