• De Alblas won zaterdag de derby van Alblasserdam.
• De Alblas won zaterdag de derby van Alblasserdam. Foto: Richard van Hoek

Alblasserdam krijgt kansen genoeg maar haalt de trekker niet over

De Alblas het slimst in Souburgh-clash

alblasserdam • De Souburgh-derby was sowieso een duel met twee gezichten. Voor rust was er optisch gezien sprake van een gelijkopgaande strijd, maar viel 'tussen de regels door' op dat De Alblas aanmerkelijk rustiger en beter georganiseerd voetbalde dan de gehaast spelende thuisclub.

Verwonderlijk was dat niet als je de opstellingen naast elkaar legde. De Alblas beschikt over een flink aantal routiniers die precies weten wat er te halen is in een wedstrijd en wanneer men kan profiteren van de mindere momenten van een opponent. Alblasserdam heeft die spelers in veel mindere mate, maar kan op zijn beurt wél bogen op een flink aantal jonge talenten die, mits goed begeleid, de club aan een zonnige sportieve toekomst kunnen helpen. Tegen De Alblas oogde Alblasserdam in de eerste elft vooral onrustig en koos het vaak te snel voor de dieptepass.Een manier van spelen die veel gedraaf, maar weinig kansen opleverde. Slechts één moment was memorabel: een afstandsschot van Murat Elibol dat rakelings naast ging. Dat deze eerste serieuze poging plaatsvond in de 40e minuut, was alles zeggend. In de 39 minuten daarvoor had Alblasserdam niets weten te creëren. De Alblas liet overigens ook niet al te veel zien. Toch kwamen de mannen van trainer John den Dunnen op 0-1. Een treffer vanaf de strafschopstip omdat scheidsrechter Sturm in een onschuldige (en mislukte) poging van Alblasserdam-doelman Collin de Jong (hij werd verkozen boven Pieter Lerensveld) om de bal weg te slaan een overtreding op Mike Jongeneel zag. Centrale verdediger Erwin van der Heiden benutte het buitenkansje: 0-1.In de 37e minuut kregen de gasten een ideale mogelijkheid om de 0-2 aan te tekenen. Uitblinker Natanja de Haan passeerde op links op snelheid en met een fraaie 'kap' achteloos wat tegenstanders en schoof de bal perfect in de voeten van medespeler Rafel de Vries, die vervolgens in volledig vrije positie Alblasserdam-keeper Collin de Vries op zijn weg vond.

Na de pauze bracht Alblasserdam-trainer stormram Youri Groenendijk als invaller naast de ook al imposante Damiën naar de punt van de aanval. Die wijziging en de switch naar 4-3-3 leverde Alblasserdam de door Dennis Schoonewil gewenste kleur op de wangen op. Wég was het wat labiele spel van de eerste helft. Er voor in de plaats kwam een aanstekelijk elan waarmee met De Alblas met de rug tegen de muur zette. De gasten hadden het aan hun uitstekende doelman René de Ruiter te danken dat de thuisclub niet wist door te drukken naar 1-1 of nog meer dan dat. En bij Alblasserdam baalden ze als een stekker dat zelfs de mooiste kansen niet benut werden. Het was Richard van den Berg die in de 77e minuut maar weer eens liet zien wat 'ervaring' en 'voetbalslimheid' waard zijn. De altijd aanspeelbare spits anticipeerde scherp bij een counter van zijn ploeg, trok door naar de achterlijn en bezorgde de bal exact goed getimed bij zijn inlopende ploeggenoot Mike Jongeneel: 0-2. Het pleitte voor Alblasserdam dat het niet bij de pakken neer wenste te gaan zitten. In de 85e minuut was het de superactieve en op het randje spelende Youri Groenendijk die de 1-2 aantekende, nota bene kort nadat Alblasserdam met tien man verder moest na de tweede gele kaart van Beau Buwalda. Direct daarna zorgde De Alblas-invaller Laurens Barnhoorn met twee treffers voor 1-3 en 1-4, in de 90e minuut gevolgd door de 1-5 van Richard van den Berg. "Dat was een lekkere slotfase", glimlachte John den Dunnen. "We winnen daardoor met 1-5, maar ik moet eerlijk toegeven dat het ook heel anders had kunnen gaan. Man man, wat hebben we het na rust moeilijk gehad."

"Wij op onze beurt speelden een matige eerste helft en herstelden ons daarna goed", blikte Dennis Schoonewil terug. "Je hoopt dan nog minimaal een punt over te houden aan het duel, maar dat liep even anders. Het is om koppijn van te krijgen. Weer staan we met lege handen na een derby en dat was niet nodig geweest."