Raad van State mag knoop doorhakken

(vervolg van voorpagina)
den haag/papendrecht • De eigenaar van het Rivierendriesprong-terrein aan de Noordhoek eiste donderdag bij de Raad van State van de gemeente Papendrecht wederom een planschadevergoeding van bijna acht miljoen euro.

Het was donderdag al de tweede hoger beroepszitting over deze kwestie. Ongeveer een jaar geleden vond de eerste rechtszitting bij de Raad in Den Haag plaats. Na die eerste zitting heeft de onafhankelijke adviseur van de Raad van State (STAB) een eerdere taxatie van de planschade nog eens goed tegen het licht gehouden. Die zag geen onregelmatigheden in de eerdere taxatie, waar de rechtbank in 2016 zijn oordeel op baseerde.

De Raad van State mag nu definitief de knoop doorhakken. Of de gemeente krijgt gelijk en dan vist Van Herwijnen achter het net. Of de Kerkdrieler krijgt geheel of gedeeltelijk gelijk. Herman de Jong, adviseur van Van Herwijnen, merkte tijdens de zitting op dat een planschade van 7,8 miljoen euro niet meer dan logisch is.

Maar mocht de Raad van State toch meer zien in het eerdere oordeel van de rechtbank, dan wil hij daar zeker nog wel een halve ton bovenop doen. Want de taxateur zou vergeten zijn de waarde van gedempt terrein langs de kade te hebben meegerekend. Het gaat om 6200 vierkante meter terrein dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw is gedempt, daarvoor was het rivier.

Volgens de gemeente mag je dat terrein al helemaal niet meerekenen omdat het een waterbestemming had. De Raad van State gaat alles uitzoeken en doet binnen zes à twaalf weken uitspraak.


Chauffeur bekeurd voor mobiel bellen

alblasserdam • De politie heeft maandagochtend tijdens een surveillance een vrachtwagenchauffeur op de A15 bij Alblasserdam bekeurd, omdat hij met zijn mobiele telefoon in de weer was tijdens het rijden.

De bestuurder werd aan de kant gezet en kreeg een bekeuring uitgereikt van de agenten.