• Tot groot verdriet van omwonenden zorgt het breken en verwerken van puin door Rivierendriesprong voor stof en veel decibellen.
• Tot groot verdriet van omwonenden zorgt het breken en verwerken van puin door Rivierendriesprong voor stof en veel decibellen. Foto: Bert Bons

Planschadeclaim van bijna acht miljoen euro

den haag/papendrecht • De eigenaar van het Rivierendriesprong-terrein aan de Noordhoek eiste donderdag bij de Raad van State van de gemeente Papendrecht wederom een planschadevergoeding van bijna acht miljoen euro.

Die schade komt voort uit een verlaging van de zogenoemde milieucategorie van het bedrijfsterrein aan de Noordhoek in 2008. Vroeger zat daar een scheepswerf en tegenwoordig het puinafval- en bouwmaterialenbedrijf Rivierendriesprong. Door de verlaging van de milieucategorie van 5 naar 3 kunnen zich daar veel minder zware bedrijven en industrie vestigen. En het bedrijf dat er zit kan minder herrie, stof en stank produceren. Dat drukt uiteraard de huurprijs en de verhuurbaarheid van het terrein, dat in eigendom is van Kerkdrieler Marcel van Herwijnen.


De gemeente Papendrecht en Van Herwijnen staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Papendrecht is het terrein alleen maar meer waard geworden en is er geen sprake van planschade. Van Herwijnen schat de schade zelf op 7,8 miljoen euro. De rechtbank deed al in 2016 uitspraak en bepaalde dat de gemeente Van Herwijnen bijna 1,4 miljoen euro schadegeld moet uitkeren. Beide kemphanen stapten naar de Raad van State omdat ze het niet eens zijn met die uitspraak.


Zie verder pagina 3: Raad van State mag de knoop doorhakken