• Een van de oude foto's uit deel 2.
• Een van de oude foto's uit deel 2.

Deel 2 over geschiedenis Aviolanda

papendrecht • Binnenkort komt het tweede deel uit van een vierdelige serie over de geschiedenis van Aviolanda. Deel 2 beschrijft van de Papendrechtse vliegtuigfabriek in oorlogstijd.

Op 14 december 2018 verscheen het eerste deel van de vierdelige boekenserie over de vliegtuigfabriek Aviolanda onder de titel 'Logboek Aviolanda en het verdwenen vliegveld Papendrecht'.

Er waren 250 pagina's nodig in deel 2 om de bewogen tijd van Aviolanda in de Tweede Wereldoorlog op papier vast te leggen. Tijdens de oorlog was Aviolanda een belangrijke leverancier van vliegboten en toebehoren voor de Duitse Luftwaffe. Bijzondere aandacht in het boek krijgt de Tweede Wereldoorlog en de vliegtuigproductie die in Papendrecht gaande was. Door middel van vlijmscherpe luchtfoto's van de geallieerden krijgt de lezer een beeld hoe de fabriek, het vliegveld en de rest van Papendrecht, er vanaf grote hoogte uitzag. Daarnaast worden in het boek plannen voor sabotage besproken en de bouw van bunkers, een ziekenhuis en de nevenvestigingen, die door de uitbreiding van de productiecapaciteit nodig waren. Het boek is zeer gedetailleerd en behalve vliegboten worden ook landingsboten besproken die bij Aviolanda uitgerust werden met vliegtuigmotoren

Verder is het boek doorspekt met allerlei anekdotes verhalen van oud-werknemers en Duitse vliegers die in oorlogstijd hier tewerk waren gesteld. Deel 2 is vanaf februari leverbaar. Het volgende deel verschijnt naar verwachting in maart en gaat over de jaren 1945 tot 1953. Deel 2 heeft ISBN 978-94-6345-512-1.