Afbeelding
Foto:

De Schalm doet mee aan The Daily Mile

alblasserdam • Voor het derde jaar op rij doet Kindcentrum De Schalm in Alblasserdam mee aan het landelijke project The Daily Mile.

Op maandag 14 januari om 13.30 uur verschijnen vijf groepen aan de start om binnen een kwartier een mijl (hard) te lopen. Wethouder Arjan Kraijo geeft het startsein.

Dagelijkse portie beweging
De bedoeling van het uit Schotland overgewaaide project is dat de leerlingen elke dag onder schooltijd vijftien minuten lopen. Deze dagelijkse portie beweging is niet alleen goed voor hun conditie maar kan ook een positief effect hebben op hun concentratie, stemming en gedrag.

Om hen op weg te helpen en te inspireren heeft het Alblasserdam Beweeg en Cultuurteam (ABC-team) een Daily Mile Challenge boekje gemaakt. Hierin staan activiteiten en uitdagingen die te maken hebben met (hard)lopen. Ook valt te lezen waarom hardlopen goed voor je is en wat er gebeurt met je lichaam tijdens het rennen. Alle deelnemende kinderen gaan dit jaar aan de hand van dit boekje met de challenge aan de slag.

Informatie voor scholen
Wethouder Arjan Kraijo is zeer enthousiast over het boekje en hoopt dat meer scholen er gebruik van gaan maken. Scholen die interesse hebben in The Daily Mile of meer willen weten over de mogelijkheden op sportief gebied, kunnen contact opnemen met Joël van Spanje van het ABC-team via j.van.spanje@alblasserdam.nl, of 06-23619528.


Burgemeester blikt terug op jaar

papendrecht • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft dinsdagavond 8 januari tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis teruggeblikt op het afgelopen jaar. "Een jaar van veel", concludeerde hij.

De Papendrechtse burgemeester benoemde in zijn speech enkele landelijke en wereldwijde zaken en zoomde al snel in op Papendrecht.
Papendrecht was een bruisende gemeente in 2018 als het gaat om evenementen: Music, Art & Lemonade, de veteranendag, vrijwilligersontbijt, lichtjesfeest, PUP, Stuif, Pellerpop, Koningsdag. "Maar 2018 had ook minder mooie kanten voor onze gemeente. We moesten afscheid nemen van fotograaf Pieter van den Berg, oud-raadslid Arie Verberk en oud-wethouders André van Leeuwen en Piet Kaptein. Markante Papendrechters met een bijzondere staat van dienst."

22 september
"En natuurlijk zullen we 22 september 2018 nooit vergeten", vervolgde Moerkerke. "Wat eerst een brand leek te zijn, bleek later een gezinsdrama, waarbij een vader zijn ex-vrouw en zijn twee kinderen om het leven bracht en daarna zichzelf. De namen Julia, Esther en Mordechai werden in ons geheugen gegrift. Papendrecht kreeg iets on-Papendrechts: een stille tocht. En in een moeilijke periode wisten we op een echt Papendrechtse manier te reageren. Samen, met een arm, met een schouder, met een traan, met troost, met elkaar."
Daarna sloot Moerkerke positief af. "We sloten het jaar af met licht. Letterlijk en figuurlijk. Een geslaagd Kerstontbijt in winkelcentrum Westpolder, een druk bezocht lichtjesfeest op de Markt en een zeer rustig oud&nieuw. Bij ons geen vuurwerk naar hulpverleners, weinig uitrukken van de brandweer en een goed verlopen jongerenfeest bij TOP."