• Op Kerstavond werden bij de graven van de in 1944 omgekomen bemanning van de Lancaster Popeye lichtjes gezet.
• Op Kerstavond werden bij de graven van de in 1944 omgekomen bemanning van de Lancaster Popeye lichtjes gezet.

In Papendrecht en Alblasserdam

Lichtjes geplaatst op oorlogsgraven

papendrecht/alblasserdam • Zowel in Papendrecht als in Alblasserdam zijn vorige week op Kerstavond lichtjes geplaatst bij de oorlogsgraven.

In 2015 werd door Dick Jansen, lid van het rijdend legermuseum keep Them Rolling uit Burgum, het initiatief genomen om op Kerstavond lichtjes te laten branden bij de oorlogsgraven in zijn woonplaats, zoals dat op de Canadese begraafplaats in Holten al 25 jaar gebeurde. Hij deelde zijn plan op de social media en het resultaat was overweldigend, het werd dat jaar door 140 gemeenten overgenomen.

Dit jaar behoorden Papendrecht en Alblasserdam tot de inmiddels 335 gemeenten, die dit eerbetoon aan de bevrijders ook overnam. Een foto van de lichtjes op de graven in Alblasserdam staat op de pagina Week in Beeld elders in deze krant.

In Papendrecht verzamelden op Kerstavond leden van het College van B&W, (bestuurs)leden van het 4 Mei Comité, de Nationale Oorlogsgraven Stichting, Keep Them Rolling, Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, de werkgroep Lancaster Popeye en de beheerder van de begraafplaats zich bij de graven van de bemanning van de Lancaster Popeye op de algemene begraafplaats.

Zij plaatsten kaarsen bij deze graven, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Aansluitend werd de omgekomen bemanning herdacht met een korte toespraak. "Lieve Popeye bemanning, precies 75 jaar geleden was jullie laatste Kerstavond met familie en vrienden. Niemand wist op dat moment dat een half jaar later de fatale crash van de Lancaster Popeye voor altijd een eind maakte aan deze traditie. Een van de bekendste Kerstliedjes, Stille Nacht, eindigt (in het Engels) met: Sleep in heavenly peace (slaap in hemelse vrede). Jullie hebben hier in Papendrecht al 'geslapen' sinds 21 juli 1944. Sindsdien hebben wij over jullie gewaakt en dat zullen we blijven doen."