• Fred van Os (links) en Jan van Wijngaarden bij hun twee palletgedichten.
• Fred van Os (links) en Jan van Wijngaarden bij hun twee palletgedichten. Foto: Wiebe Schievink

Palletdichters blijken bijna buren te zijn

papendrecht • De twee Papendrechtse palletdichters, die onafhankelijk van elkaar een gedicht op een pallet aanbrachten en dat plaatsten op de achterkant van een groot verkeersbord voor de scheepvaart, blijken elkaar te kennen en vlakbij elkaar te wonen.

De eerste, een ode aan de rivier de Merwede, werd in oktober door Jan van Wijngaarden en zijn kleindochter opgehangen aan het verkeersbord nabij het drierivierenpunt in Papendrecht. Eind november werd er een tweede gedicht bij geplaatst door Papendrechter Fred van Os.

Waar het gedicht van Jan van Wijngaarden vooral over de rivier ging, focuste Fred van Os meer op strandje De Noord, wat vroeger iets verderop te vinden was.

Het Anker

"Ik ken Fred al jaren", vertelt Jan van Wijngaarden, een rasechte Papendrechter, bekend van het Elektrobedrijf, actief voor het dorpsbehoud in de breedste zin van het woord en net als veel familieleden fervent supporter van PKC. Fred van Os en Jan van Wijngaarden wonen in hetzelfde appartementencomplex Het Anker langs de Pontonniersweg in Papendrecht. Fred woont op de derde verdieping en Jan op de tweede.

Erg benieuwd

"Ik kwam hem een paar weken geleden tegen bij de entree. Hij vertelde me toen dat de Klaroen een verhaal over hem zou publiceren omdat hij een palletgedicht geplaatst had op het bord bij de rivier. Hij was alleen erg benieuwd wie dat andere bord geplaatst had. Nou, dat kon ik hem wel vertellen, dat was ik!"

Anders dan Fred van Os, die een schrijversachtergrond heeft, heeft Jan van Wijngaarden eigenlijk niets met poëzie en aanverwante zaken. "Mijn gedicht is eigenlijk van iemand die poëzie geplaatst had op een brug over de Linge. Ik voer daar van de zomer en werd geraakt door de tekst. Met enkele aanpassingen die ik gedaan heb in de tekst hoop ik geen gedoe te krijgen met auteursrechten en heeft Papendrecht een mooi gedicht."

Geen afbreuk

Door het palletgedicht te plaatsen op de achterkant van een scheepvaartbord, hoopt Van Wijngaarden geen afbreuk te doen aan het beeldenpark en het uitzicht over de rivier.

Ook Fred van Os wil niets anders dan een onbezoldigde bijdrage leveren aan poëtisch Papendrecht.

Stil staan

"Ik hoop dat wandelaars even stil staan om de gedichten te lezen. Er staan daar trouwens nog meer grote verkeersborden voor de scheepvaart. Op de achterkant is plaats voor nog meer palletgedichten. Wie neemt de uitdaging aan? Wie is de volgende die bijdraagt aan de Low Budget Poetry, die zo goed bij Papendrecht past."