Afbeelding
Foto: Archieffoto

Raad kiest voor renovatie gemeentehuis

alblasserdam • De gemeenteraad van Alblasserdam heeft vorige week besloten om het gemeentehuis aan het Raadhuisplein te renoveren voor een totaalbedrag van ongeveer 9 miljoen euro.

Tevens worden het Raadhuisplein het het havengebied opgeknapt en wordt er een aansluiting gemaakt met de Haven. Er komt een oversteek naar de haven, inclusief een trap naar de parkeerplaats van Landvast.

Met de voorgenomen renovatie wil de gemeente van het gemeentehuis een 'Huis van de Samenleving' maken waarin niet alleen plaats is voor de gemeente, maar ook voor Bibliotheek AanZet, leerwerkbedrijf SMILE en de politie.

De gemeenteraad zag af van een referendum, zoals werd voorgesteld door de fractie van D66 en Alblasserdammer Jan Wijninga, die een online handtekeningenactie gehouden heeft tegen de restauratie. De overige partijen SGP, PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie gingen akkoord met de plannen voor het gemeentehuis en het Raadhuisplein. Zij memoreerden nog wel aan het feit dat de aanbesteding en de hele gang van zaken niet had gebracht, waar men vooraf goedkeuring aan had gegeven.

Wethouder Peter Verheij had vorige week al aangegeven dat er nog geen nieuwe invulling is voor het pand van de bibliotheek aan de Ieplaan.

Ook de Stichting Welzijn Ouderen zou overigens mogelijk nog de overstap kunnen maken naar het gemeentehuis. Wethouder Dorien Zandvliet benadrukte dat de SWA goed zou kunnen passen in het te bouwen pand naast Dok11, maar misschien nog wel beter in het gemeentehuis.

Wethouder Arjan Kraijo heeft beloofd nog te gaan kijken hoe de bereikbaarheid van het gemeentehuis verbeterd kan worden. De wethouder heeft hier 360.000 euro voor. Er zal onder meer gekeken worden naar fysieke maatregelen in de openbare ruimte. Het gemeentehuis ligt namelijk een stuk hoger dan een groot deel van het dorp. Ouderen hebben er bij de gemeente op aangedrongen om de 'hobbel' minder groot te maken.