woensdag 12 december

Lezing over de wolf
19:30, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. In het Streeknatuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht, aan de Matenaweg 1 in Papendrecht, wordt op woensdagavond 12 december een lezing gehouden over de wolf. Entree bedraagt 2,50 euro.

Bijbelstudie over het nieuwe Jeruzalem door Esther Noordermeer
20:00, Alblasserdam, Jozua. Evangelische gemeente Jozua organiseert op woensdag 12 december een bijbelstudieavond met Esther Noordermeer uit Wijngaarden. Het thema is de komst van het nieuwe Jeruzalem. De avond begint om 20:00 uur. Vanaf 19:45 uur inloop met koffie in het gebouw van Jozua, Ampèrestraat 4 te Alblasserdam. Voor meer informatie over de bijbelstudie, zie ook www.jozua-ega.nl.

Adventsconcert Grace Ladies Choir in Ichthuskerk
20:00, Alblasserdam, Ichthuskerk. Het Grace Ladies Choir verzorgt op woensdag 12 december samen met jong mannenkoor Salomo een Adventsconcert in de Ichthuskerk aan het Scheldeplein in Alblasserdam. Tijdens het adventsconcert zal Jong Mannenkoor Salomo het kerstverhaal op bijzondere wijze vertellen. Daarnaast zullen met de bezoekers traditionele Kerstliederen gezongen worden. Het Grace Ladies Choir zal prachtige kerststukken ten gehore brengen. Toegang is gratis, collecte is voor de Ichthuskerk.

Freek de Jonge in De Willem
20:15, Papendrecht, De Willem. Freek de Jonge komt op woensdag 12 december naar Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht.
Freek, voor het eerst in jaren weer eens alleen op het podium, speelt De Suppoost. Dat is toepasselijk, want tussen 14 september en 1 november exposeren Hella en Freek de Jonge in het Groninger Museum kostuums, foto's, filmbeelden en nog veel meer. Het publiek volgt zijn avonturen als zaalwacht, van de ontmoetingen met bezoekers tot en met invallen betreffende kunst- en vliegwerk, bijzondere verhalen en fenomenale conferences. Entree bedraagt 25 euro. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

donderdag 13 december

Open eettafel Streefkerk
12:00, Streefkerk, De Strevenaer. Meer informatie: Sonja IJsbrandy, 0184-684211, of Petra v.d. Vlist, 06-53886857.

vrijdag 14 december

Feestavond in Bibliotheek Alblasserdam
17:00, Alblasserdam, bibliotheek. In de bibliotheek van Alblasserdam aan het Wilgenplein wordt op vrijdag 14 december van 17:00 tot 22:00 uur een feestavond gehouden. Er is Snert lezen met Smile om 17.00 uur: geniet van een lekkere bak snert terwijl de mooiste verhalen worden voorgelezen. Ook is er een hoorspel in een nieuw jasje: theaterlezen. Verder Scrabble meets Wordfeut en 'Zing Nederlands Met Me'. Een taal leren gaat zingend een stuk makkelijker. Iedereen die Nederlands wil leren/Nederlandse klassiekers wil zingen is hier van harte welkom. Het repertoire bestaat uit liedjes uit de oude doos. Verder wordt de fototentoonstelling Alblasserdam in de jaren 50 om 19.00 uur geopend en is er een greenscreen, waarin men zich kan wanen in het Alblasserdam van 65 jaar geleden. Dit is nog niet alles, maar de rest is nog even een verrassing. Het Kaasmes sponsort onder andere de hapjes deze avond en natuurlijk staat er koffie, thee en fris voor bezoekers klaar. Entree is gratis.

Boutdraaien in kerstsfeer
19:30, Papendrecht, De Zonnebloem. Bij speeltuin De Zonnebloem aan de Lisbloemstraat in Papendrecht wordt op vrijdag 14 en zaterdag 15 december boutdraaien gehouden in Kerstsfeer. Door het kopen van een lootje voor het Rad van Avontuur maakt men kans op mooie prijzen, zoals een konijn, kalkoen, rollade of een levensmiddelenpakket. Vrijdagavond zal rond 19.30 uur het rad voor de eerste keer draaien. Op zaterdagmiddag zijn belangstellenden vanaf 14.00 uur welkom en zaterdagavond draait het rad weer vanaf 19.30 uur.

Anúna met engelenzang in Theater De Willem
20:15, Papendrecht, De Willem. Koor Anúna verzorgt op vrijdag 14 december een Kerstoptreden in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Het programma bevat bekende kerstliederen als Silent Night en Away in a manger. Adembenemend mooie a capellazang, prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht. Entree bedraagt 27 euro. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 15 december

Boutdraaien in kerstsfeer
14:00/19:30, Papendrecht, De Zonnebloem. Bij speeltuin De Zonnebloem aan de Lisbloemstraat in Papendrecht wordt op zaterdag 15 december boutdraaien gehouden in Kerstsfeer. Door het kopen van een lootje voor het Rad van Avontuur maakt men kans op mooie prijzen, zoals een konijn, kalkoen, rollade of een levensmiddelenpakket. Op zaterdagmiddag zijn belangstellenden vanaf 14.00 uur welkom en zaterdagavond draait het rad weer vanaf 19.30 uur.

Venetiaanse Kerst in de Morgensterkerk
16:00, Papendrecht, Morgensterkerk. Barokensemble Con Piacere onder leiding van Bert Honig viert op zaterdagmiddag 15 december vanaf 16.00 uur zijn 20-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 in Papendrecht. De toegang is vrij , er is wel een collecte bij de uitgang.

Eerste concert Vocaal Ensemble Yadah in Nieuw-Lekkerland
19:30, Nieuw-Lekkerland, Dorpskerk. Vocaal Ensemble Yadah, een onlangs opgerichte groep van vijftien enthousiaste zangeressen onder leiding van dirigent Nico Stam, verzorgt op zaterdag 15 december haar eerste concert; een Kerstconcert. Het repertoire bestaat uit psalmen, geestelijke liederen, opwekking en licht klassieke muziek. Het eerste concert op zaterdag 15 december vindt plaats in de Hervormde kerk van Nieuw-Lekkerland. Ook kinderkoor De Jonge Lofstem onder leiding van Dineke Stam zal die avond optreden.

Acoustic Christmas met 3JS
20:15, Papendrecht, De Willem. De band 3JS verzorgt op zaterdag 15 december vanaf 20.15 uur een Kerstoptreden in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht.
Ze spelen het traditionele kerstrepertoire van onder andere Frank Sinatra, Elvis en The Cats, maar ook wat moderner werk en soms een eigen liedje. Entree bedraagt 27,50 euro. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zondag 16 december

Impact organiseert jeugddienst
10:00, Papendrecht, Gebouw VBG. In het gebouw van de Vrije Baptistengemeente Papendrecht aan de Poldermolen 7 wordt op zondag 16 december vanaf 10.00 uur weer een jeugddienst gehouden. Ditmaal is de organisatie daarvan in handen van Impact, de oudste jeugdgroep. Thema is 'Handen uit de mouwen'. Na de dienst zijn er taart en cake bij de koffie verkrijgbaar. De opbrengst van de taartverkoop gaat, evenals een deel van de collecte, naar OM: Logos Hope.

Smooth Sunday in Sportcentrum Papendrecht
14:00, Papendrecht, Sportcentrum. Het Papendrechtse Sportcentrum start dit seizoen met de Smooth Sunday: een zondagmiddag met lekkere (live)muziek. gebracht door vooral lokale artiesten in een relaxte sfeer in de horeca-ruimte van het centrum. De derde versie vindt plaats op zondag 16 december. Daar zullen de volgende Papendrechtse artiesten aantreden: Rob van Rij (vanaf 14.00 uur) en Popkoor Papendrecht (vanaf 15.15 uur). De toegang is gratis en de deuren van het Sportcentrum gaan om 13.30 uur open.

Griet Op de Beeck in bibliotheek Papendrecht
14:30, Papendrecht, bibliotheek. Auteur en columnist Griet Op de Beeck maakt zondagmiddag 16 december haar opwachting in de plaatselijke bibliotheek aan Veerweg 135 in Papendrecht. De 45-jarige Vlaamse verhaalt dan van 14.30 uur tot 16.30 uur over de ins en outs van haar oeuvre. Daar de ruimte voor toehoorders in de bibliotheek zich beperkt tot een kleine zestig plaatsen, wordt aangeraden zo snel mogelijk een toegangsbewijs in de bieb op te halen en daarvoor de prijs van tien euro contant te betalen.

maandag 17 december

Kerstsamenzang in de Grote Kerk
20:00, Papendrecht, Grote Kerk. In de Grote Kerk te Papendrecht wordt op maandag 17 december de jaarlijkse kerstsamenzang gehouden. Aan deze avond werken het Christelijk Gemengd Koor Asaf en het Christelijk Krimpens Mannenkoor mee. Beide koren staan onder leiding van dirigent Hans van Blijderveen. Het orgel wordt bespeeld door Arie van der Vlist. Dominee B.E. Weerd houdt een meditatie naar aanleiding van het thema 'Bewaar het in uw hart'.

dinsdag 18 december

Kerstmarkt bij Fideel in Papendrecht
10:00, Papendrecht, Fideel. Bij Fideel aan de Albert Schweitzerstraat 115 in Papendrecht wordt op dinsdag 18 december van 10.00 uur tot 15.30 uur een kerstmarkt gehouden.
De koffie en warme chocolademelk met slagroom staan klaar. Er is van alles te doen en te koop.

Kerstfeest PCOB
14:00, Alblasserdam, Levensbron. PCOB Alblasserdam houdt op dinsdag 18 december haar Kerstfeest in De Levensbron aan de Prinses Julianahof 1 in Alblasserdam. De viering wordt verzorgd door de leden en een dubbelkwartet. Aanvang is om 14.00 uur. Na de Kerstviering gaan de bezoekers naar de Alblashof voor het Kerstdiner (voor hen die zich hebben opgegeven).

Openlucht Kerstzangavond bij de Grote Kerk
19:45, Alblasserdam, Kerkplein Cortgene. Op het kerkplein van de Grote Kerk aan de Cortgene in Alblasserdam wordt op dinsdagavond 18 december vanaf 19.45 uur een openlucht Kerstzangavond gehouden. Rondom vuurkorven worden met elkaar klassieke Kerstliederen gezongen. De avond heeft een vrije in- en uitloop.