• Er zijn wat ingenieur Kees Boodt betreft meer mogelijkheden om woningen duurzaam te verwarmen.
• Er zijn wat ingenieur Kees Boodt betreft meer mogelijkheden om woningen duurzaam te verwarmen. Foto: stockfoto

Ingenieur Kees Boodt waarschuwt voor te haastige keuze voor warmtenet

Duurzame energie: 'Benut de kennis'

drechtsteden • In september vatten de gemeenten hun doelstellingen wat betreft duurzame energie samen in de 'Energiestrategie Drechtsteden energieneutraal 2050'. "Ik heb het gelezen en ben me rot geschrokken", reageert Kees Boodt. "Het is een mooi verhaal, maar zonder degelijke onderbouwing. Er is welgeteld één zin gewijd aan het overschakelen van gas op een warmtenet, waar de Drechtsteden nu op aansturen. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet gaat werken."

De Kring Drechtsteden, onderdeel van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, besteedde onlangs tijdens een bijeenkomst aandacht aan dit onderwerp, waarbij de diverse partijen aan het woord kwamen. Kees Boodt is bestuurslid van de Kring.

De Drechtsteden, provincie Zuid-Holland, woningcorporatie Tablis Wonen en HVC tekenden in 2017 een samenwerkingsovereenkomst om de regionale mogelijkheden voor een duurzaam warmtenet te verkennen. Een slecht plan, wat Boodt betreft. "Ik vind dat de overheid veel te snel plannen op tafel legt, maar slecht is in het realiseren. Het gemak waarmee ze dit doen, ergert me. Weten ze wel waar ze het over hebben? Het overgaan van de ene energievorm naar de andere is een gigantische operatie; ik ken vanuit mijn werkzaamheden de kwetsbaarheid van bedrijven op dit gebied. Het tempo ligt te hoog. Een goede ingenieur gaat eerst nadenken over zo'n proces, begint dan met experimenteren, koppelt de resultaten terug, maakt dan een prototype en gaat dan op kleine schaal het voorzichtig in de praktijk uitproberen."

Als het warmtenet doorgaat, zal afvalverwerker HVC de leverancier van energie worden. Wat Kees Boodt betreft is een kleinschaliger opzet veel beter. "Vroeger had je het gemeentelijk energiebedrijf, dat dichtbij de inwoners stond en ook van hen was. Je zou nu kunnen denken aan coöperaties, waarbij inwoners zelf zeggenschap hebben over de energievoorziening en van de opbrengsten ook direct profiteren. Op die manier creëer je draagvlak voor de overgang naar duurzame energie, in plaats van dat je mensen de keuze van de overheid opdringt."

De inwoner van Alblasserdam is een groot voorstander van het zetten van een stap terug. "Dit soort geopolitieke problemen moet je op veel grotere schaal bekijken en onderzoeken; wat is nu de beste vorm van duurzame energie voor ons? Iedereen praat elkaar nu na dat nieuwbouwwijken gasloos gebouwd moeten worden. Maar wat als we overstappen op waterstof, waarvoor de bestaande gasleidingen prima gebruikt kunnen worden? Dan hoeven we alleen in de huishoudens de branders te vervangen, een operatie die we bij de overgang van stadsgas naar aardgas al een keer uitgevoerd hebben."

Ook de mogelijkheden van kernenergie en kolen noemt hij. "Ik ben een zuinig mens: kolen is een goedkope brandstof, waarom zouden we die in de grond laten zitten? In Limburg loopt momenteel een proef waarbij kolen vergast worden, een proces waarbij veel minder CO2 vrijkomt. Vlak die mogelijkheden niet op voorhand uit door nu alleen maar op een warmtenet in te zetten."


Geurt Mouthaan