Qbuzz jaagt reizigers de bus uit en de auto in

Omdat mijn echtgenote zeer regelmatig van Papendrecht Centrum naar Merwebolder Sliedrecht met de bus rijdt eens gekeken hoe de bustijden worden als op 9 december Arriva wijzigt in Qbuszz.
Het ziet er rampzalig uit. Op dit moment vertrekt bus 91 van halte Papendrecht Centrum om 9:28 uur en komt (volgens dienstrooster) bij de halte Merwebolder Sliedrecht om 9:42 uur aan, dus 14 minuten zonder overstappen.
Met Qbuzz wordt dat volgens dienstrooster: 9:08 uur halte Papendrecht Centrum, met stadsbus naar Busstation Perron A, aankomst 9:11 uur, 2 minuten lopen naar Perron D, om 9:28 uur vertrekt bus R-Net, aankomst halte Sliedrecht Deltalaan 9:41 uur, lopen naar halte ingang Merwebolder ca.6 minuten, aankomst 9:47 uur, dus totaal 39 minuten.

Ander voorbeeld: met Arriva halte Papendrecht Centrum 12:23 uur aankomst halte Rotterdam Spinozaweg 12:55 uur, dus 32 minuten zonder overstappen. Met Qbuzz wordt dat volgens dienstrooster: 12:08 uur halte Papendrecht Centrum, met stadsbus naar Busstation Perron A, aankomst 12:11 uur, lopen naar Perron B, om 12:16 uur vertrekt bus R-Net, overstappen Ridderkerk, Oostendam 12:22 uur, vertrek Snelbuzz Ridderkerk, Oostendam 12:25 uur aankomst halte Rotterdam Spinozaweg 12:43 uur, dus totaal 35 minuten.
Ik heb hier twee ritten beschreven, maar dit geldt voor vrijwel elke plek in Papendrecht! Tussenliggende haltes tellen voor Qbuzz niet mee. Voor de R-Net bus heb ik nog een advies om de rijtijd tussen begin en eindpunt te bekorten, nl. alleen een halte bij het begin en eindpunt.
Als ik mijn echtgenote naar de Merwebolder met de auto breng ben ik daar in ca. 10 minuten, heen en terug dus ca. 20 minuten, dus korter dan de tijd die zij met de bus kwijt is. Ik heb dan ook besloten mijn echtgenote maar te brengen en te halen. Met Arriva deed zij dat vrijwel altijd met bus 91.
Ik vraag me af wie er heeft zitten slapen toen de aanbesteding aan Qbuzz werd gegund. Floor Vermeulen gedeputeerde verkeer provincie Zuid-Holland, de provinciale ambtenaren, de plaatselijke wethouders. Inmiddels weet ik ook waar R-Net voor staat, nl. Rottiger OV-Net

N. van Delft, Papendrecht


Weer overlast op De Schakel

nieuw-lekkerland • Op het schoolplein van basisschool De Schakel in Nieuw-Lekkerland hebben jongeren in het afgelopen weer voor veel overlast gezorgd. "De jeugd heeft dit weekend weer genoten op het schoolplein." Deze schampere opmerking heeft de school geplaatst op haar twitteraccount. "Rum, wodka en bier gaat er goed in als je weet dat je voor controle niet bang hoeft te zijn." Politiewoordvoerder Wim Erkelens meldt dat de wijkagenten weten van de overlast, maar helaas weinig rechtstreekse meldingen krijgen. "Als er klachten zijn, is het belangrijk om te bellen. Dat kan via 112 als het bedreigend is en anders via 0900-8844. Beide nummers worden 24 uur per dag opgenomen."