Afbeelding
Foto:

Justitie eist cel voor grote handel in anabolen en medicijnen

'Onze rol was maar heel klein'

alblasserdam/papendrecht/rotterdam • Het Openbaar Ministerie heeft maandag vier jaar cel geëist tegen een 32-jarige man uit Alblasserdam. Ook tegen een leeftijdsgenoot uit Papendrecht werd een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de beide mannen de kopstukken van een groep die in de afgelopen jaren grootschalig handelde in anabolen en medicijnen. In het totaal stonden zes personen terecht voor de illegale handel, die ontdekt werd nadat in Ridderkerk een steekpartij voor de deur van het drugslab plaatsvond.

De rechtszitting ging van maandag van start in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Voor de zitting zijn vier dagen uitgetrokken, al lijkt het er inmiddels op dat de zaak sneller behandeld kan worden. Maandag eiste de officier van justitie de straffen tegen het zestal en dinsdag kwamen de zes advocaten van de verdachten aan het woord. De rechtbank doet over een paar weken uitspraak. De verdachten zijn de 32-jarige N. W. uit Alblasserdam, de 32-jarige K. K. uit Papendrecht, de 63-jarige J. K. uit Papendrecht, de 64-jarige G. H. uit Papendrecht, de 32-jarige A. A. uit Hoogvliet en de 34-jarige D. R. uit Zwijndrecht.

De zaak kwam aan het licht, na een steekpartij in de Tinstraat in Ridderkerk. Daarbij werden leden van de motorclub No Surrender opgepakt als verdachten. De officier van justitie vatte in haar requisitoir de zaak samen. Ze vertelde: "Waar ziet deze zaak op? In de kern is het niet ingewikkeld. Het gaat namelijk over twee jonge mannen, K. K. uit Papendrecht en N. W. uit Alblasserdam, die handelden in anabolen en illegale medicijnen; dat bleek een gouden handel waardoor ze een zeer luxe leven konden leiden. Ze lieten zich contant of door middel van bitcoins betalen, lieten de medeverdachten de bestellingen afhandelen en afleveren en waanden zich zo onzichtbaar. Door een steekpartij tussen No-Surrender-leden werd echter het laboratorium waar zij de anabolen maakten en de medicijnen verpakten, ontdekt en kwamen zij in beeld bij de politie."

De openbaar aanklager vervolgde: "Vervolgens verklaarde de ex-vriendin van N. W. zeer gedetailleerd over de handel in anabolen en illegale geneesmiddelen, de rol van K. en W. daarin, en ook over de rol van de ouders van K. en de koerier R. die K. en W. behulpzaam zijn geweest bij de handel en ook hebben geprofiteerd van het vele criminele geld dat hiermee werd verdiend. Na een pseudokoop kwam tenslotte nog een koerier, A. A. in beeld. Ook hij vormde een onmisbare schakel in de handel in anabolen/illegale medicijnen."

Alblasserdammer N. W. vertelde in de rechtbank dat zijn rol veel groter wordt gemaakt, dan dat die in werkelijkheid was. "Ik beantwoordde de mails van klanten. Ik was door iemand hiervoor benaderd en ik had geld nodig. Een beetje mailen leek me wel wat. Ik heb er wel eens harder voor moeten werken. En mijn ex is niet helemaal goed in haar hoofd. Zij heeft veel dingen bij elkaar verzonnen en geeft me nu een hoofdrol die ik niet heb."

De rechter vertelde dat de ex inderdaad op sommige punten aantoonbaar had gelogen, maar dat er ook dingen zijn die wel lijken te kloppen. Verder zei de rechter dat, mede op basis van de ex, er een FIOD-inval in Alblasserdam is gedaan bij de ouders van N. W. en dat er bij die ouders niets is aangetroffen.

Justitie eiste tegen K.K. en N.W. vier jaar cel. Tegen de vader van K. K. uit Papendrecht werd 2 jaar cel geëist en tegen de moeder van K. K. werd 240 uur werkstraf geëist. Tegen inpakkers / koeriers A.A. en D. R. werd een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist.