• De kinderen Kenji Bobbi en Kaly spreken een automobiliste toe.
• De kinderen Kenji Bobbi en Kaly spreken een automobiliste toe. Foto: Bert Bons

Meer oversteekhelden in Papendrecht

papendrecht • De kinderen van groep 6 van openbare basisschool De Knotwilg hebben vrijdagochtend veel automobilisten overgehaald over oversteekheld te worden.

Tijdens een door de gemeente Papendrecht georganiseerde oversteekcampagne werden onder leiding van de politie passerende auto's op de Veerweg aan de kant gezet, waarna ze door de kinderen uitgenodigd werden om oversteekheld te worden.

Verkleed

De kinderen, die verkleed waren als echte oversteekhelden, met rode cape en masker, hadden drie belangrijke tips uit hun hoofd geleerd, die ze aan iedere automobilist doorgaven: rij vriendelijk en rustig, maak oogcontact met de oversteker en houd je aan de snelheid.

Sticker en folder

Nadat de automobilisten beloofden dat ze deze tips ter harte zouden nemen, kregen ze een folder en een sticker. "Die sticker kunnen ze op hun borst plakken", wist Kenji te vertellen.

Hij vormde samen met Bobbi en Kaly een team dat onder leiding van een medewerkers van een promotiebureau de automobilisten toesprak.

De kinderen maken dagelijks mee hoe gevaarlijk het verkeer is. "Als ik wil oversteken bij een zebrapad, rijden vijf van de tien auto's door", vertelt Bobbi. De kinderen van de Knotwilg moeten bijna allemaal drukke wegen oversteken.

Veel ongelukken

"Er gebeuren relatief veel ongelukken bij voetgangers oversteekplaatsen op vijftig kilometerwegen", weet wethouder Kees de Ruijter. Hij was namens de gemeente Papendrecht bij de actie en zag met veel genoegen dat de reacties op de verkeerscampagne heel positief waren.

"Als je kinderen inzet bij zo'n actie, komt dat heel vriendelijk over. Ik denk dat veel automobilisten nu nog beter op hun gedrag in het verkeer zullen letten", constateerde wethouder De Ruijter.

Papendrecht is na Dordrecht de tweede gemeente in de Drechtsteden die op deze wijze aandacht vraagt voor de veiligheid van met name schoolkinderen. Sliedrecht volgt begin volgend jaar met eenzelfde campagne.

Veerweg

De gemeente Papendrecht had de Veerweg uitgekozen voor deze verkeerscampagne, omdat deze weg druk is en omdat er veel kinderen moeten oversteken op weg naar hun school.

Binnenkort volgen nog mer acties om de verkeersveiligheid voor schoolkinderen onder de aandacht te brengen van het gemotoriseerde verkeer.

Bert Bons