• Een deel van het koor op de opnamedag bij RTL.
• Een deel van het koor op de opnamedag bij RTL. Foto: Aangeleverd

'Dit zijn allemaal mensen die ervoor gaan'

Inspire2liveChoir voor RTL-camera's

alblasserdam • Dirigent Peter Overduin doet geheimzinnig over de deelname aan het televisieprogramma. "Ik mag er weinig over zeggen, anders krijg ik problemen met de omroep", zegt hij met een lachje.

Uit zijn woorden wordt wél duidelijk dat het koor erin slaagde de jury te verrassen. Maar hoe, dat zal de tv-kijker straks zelf moeten ontdekken.

Lovende jury

Peter kijkt met veel plezier terug op de auditie. "We hebben een prachtige opname gemaakt met een lovende jury. Het was super om mee te doen, met 140 leden, voor een volle zaal. Het was een ontzettend mooie dag, met een mooie sfeer. We hebben meegedaan omdat we ons koor landelijk op de kaart willen zetten en de boodschap uit te dragen dat we zingen om geld bijeen te brengen voor kankerbestrijding."

Dat laatste doet het koor al ruim zeven jaar, met veel succes. Voor diverse organisaties, zoals Pink Ribbon, KiKa en Stichting Lymph & Co, bracht het Inspire2liveChoir in totaal bijna een miljoen euro bij elkaar. Het is een gemotiveerde club, blijkt uit Peters woorden. "De meerderheid van de leden is op het koor gekomen doordat ze in aanraking kwamen met kanker. En natuurlijk omdat ze zingen leuk vinden. Terwijl veel gemengde koren krimpen, krijgen wij alleen maar meer leden. Dat heeft te maken met de doelstelling. Dit zijn allemaal mensen die ervoor gaan."

Machteloos

Het koor is opgericht in 2011 en repeteert twee keer per maand (op donderdagavond) in de Ontmoetingskerk in Alblasserdam. Eens in de maand worden de leden bijgespijkerd door zangcoach Annelies Schep. "Ons koor is uniek omdat we alleen maar zingen voor de kankerbestrijding. Alleen in Barneveld is nog een koor dat dit doet; dat heb ik ook opgericht." Gevraagd naar zijn motivatie vertelt hij: "Mijn vrouw Karin is vorig jaar overleden aan uitgezaaide borstkanker. Twintig jaar geleden werd ze ziek." Aanvankelijk leek de behandeling succesvol. "Maar twaalf jaar geleden is de ziekte teruggekomen. Als familie kijk je vanaf de zijlijn machteloos toe. Ik wilde wat terugdoen voor de mensen. Daarom heb ik dit koor opgericht."

Als jochie ontwikkelde Peter al een grote liefde voor muziek. Hij kreeg les op het traporgel dat in de huiskamer stond, in de Hardinxveldse dijkwoning van zijn ouders. "Ik vond het fascinerend om geluid uit dat harmonium te krijgen." Hij volgde ook pianolessen en wilde naar het conservatorium. "Maar dat wilden mijn ouders niet. Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed, die opleiding was te werelds."

Eerste koor

Peter werd politieagent. In zijn vrije tijd volgde hij orgel-, piano- en dirigentencursussen. "Ik was 29 toen ik mijn eerste koor kreeg. Ook was ik kerkorganist in Hendrik-Ido-Ambacht. En ik organiseerde zangavonden voor een nieuw kerkgebouw en een nieuw orgel."

Op 8 december geeft Inspire2liveChoir een groot kerstconcert in de Bethlehemkerk in Papendrecht, met Marco Bakker, het Oost-Nederlands mannenkoor, organist André de Jager, sopraan Annelies Schep en het trompet-echtpaar Arjan en Edith Post. Het concert begint om 19.30 uur.

Op 12 januari treedt het koor op in De Doelen in Rotterdam, met Jan Vayne aan de vleugel. "We gaan dan een cheque overhandigen met de opbrengst van dit jaar, voor Support Casper, onderzoek naar alvleesklierkanker."

Nieuwe leden zijn altijd welkom bij Inspire2liveChoir, in het bijzonder bassen en tenoren. Voor meer informatie en reserveringen voor concerten:

q www.inspire2livemusic.nl