• Bep van Veenendaal.
• Bep van Veenendaal. Foto: Bert Bons

Bundel met persoonlijke verhalen

alblasserdam • Bep van Veenendaal uit Alblasserdam presenteert op zaterdag 1 december haar verhalenbundeltje Als Woorden Dansen.

Het boek bevat vijftig persoonlijke verhalen waarin veel beleving zit. Verschillende verhalen in de bundel gaan over typische Alblasserdamse onderwerpen.

Onderscheiding

Bep van Veenendaal is moeder van twee zonen en heeft drie kleinkinderen. Ze heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, waarvoor ze dit dit jaar een koninklijke onderscheiding heeft gekregen.

"Ik woon vanaf mijn vierde in Alblasserdam en ben begonnen met schrijven toen ik als correspondent voor de Klaroen ging werken", vertelt Bep. "Ik werd meteen in het diepe gegooid en heb meegewerkt aan een aantal boeken en ook het nodige redigeerwerk gedaan."

Columns

De korte verhaaltjes laten zich het best omschrijven als columns. "Ik schrijf vanuit verbazing, irritatie, verwondering of soms ook uit boosheid. Met andere woorden: er zit beleving in. Ik ben ervan overtuigd dat er voor velen herkenbaarheid inzit. Ook beschrijf ik het Lammetjeswiel, de Blokweerse molen en gewoon zaken die we allemaal op zijn tijd tegenkomen."

Bep geeft het boek uit in eigen beheer. Bep: "Ik schrijf niet met de bedoeling er een bundel van te maken. Ik schrijf gewoon en op een gegeven moment heb ik er een flink aantal en dan besluit ik om er een kaft omheen te doen. En eigenlijk vind ik dat daarna het vervelendste proces komt. Dan moet ik het gaan promoten en dat is niet mijn sterkste kant."

Vijfde boek

Als Woorden Dansen is Bep's vijfde boek. Vorig jaar publiceerde ze Drie generaties Labrijn op Hof Souburgh, twee jaar daarvoor Alblasserdamse schoolkampen in Drunense Duinen. En in de vorige eeuw schreef ze Alblasserdam bezet en bevrijd en Niet vergeten.

Bep: "Met de laatste is het college aan de slag om het in een nieuw jasje te steken. In welk stadium dat is, weet ik niet. Ben wel benieuwd. Mijn vorige vier boeken gingen dus over een onderwerp, deze is persoonlijker en wat dat betreft is het dus mijn debuut."

Als Woorden Dansen kost 9,95 euro en het is te koop bij De Schuilplaats in Alblasserdam. Deze boekhandel verleende meteen medewerking op haar vraag of ze er een paar exemplaren mocht neerleggen.

Presentatie

Op zaterdag 1 december om 10.30 uur is de presentatie in de bibliotheek. Daar overhandigt Bep het eerste exemplaar aan wethouder Dorien Zandvliet.