Ouderenbonden tegen verhuizing bibliotheek

alblasserdam • De ouderenbonden van Alblasserdam zijn geen voorstander van een mogelijke verhuizing van de bibliotheek in het dorp.

De bonden melden in een persbericht dat het 'op zich een goede gedachte' is om in het gemeentehuis een 'huis van de samenleving' te maken. Er ontstaat door de geplande renovatie namelijk extra ruimte in het gebouw. Er wordt gedacht aan huisvesting van een steunpunt van de politie, leerwerkplekken voor Leerwerkbedrijf Smile en de bibliotheek AanZet.

De besturen van de Ouderenbonden PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond) en SSAA (Seniorenclub Alblasserdam) hebben de discussies en commentaren in kranten en op de website van Alblasserdamsnieuws.nl over verhuizing van de bibliotheek gevolgd. Ze waren ook aanwezig bij de informatieavond van de bibliotheek. Het enige (en voor de senioren het meest zwaarwegende) punt van discussie is de locatie.

De bibliotheek heeft een sociale functie voor veel senioren, stellen de bonden. Eenzame senioren kunnen elkaar hier treffen. De bonden zijn van mening dat openbare voorzieningen zoals de bibliotheek goed bereikbaar moeten zijn voor alle inwoners.

De ouderenbonden schrijven dat de bibliotheek aan het Wilgenplein centraal is gelegen, in de buurt van woonvoorzieningen voor senioren. 'Een verplaatsing naar het gemeentehuis zou voor velen een bijna onoverkomelijke opgave zijn als gevolg van de ligging van het gemeentehuis op dijkniveau', aldus de bonden. 'Probeer maar eens met rollator of scootmobiel omhoog te komen naast de Nedersassen!' Per brief vragen de bonden aan de gemeenteraad om de verhuizing van de bibliotheek te heroverwegen. Deze week vindt er een gesprek plaats tussen de ouderenbonden en wethouder Verheij en op donderdag 15 november is er een informatieavond over de renovatie van het gemeentehuis en de mogelijke invulling van de vrijkomende ruimte.