• Een selfie van één van de vermommingen van de burgemeester.
• Een selfie van één van de vermommingen van de burgemeester.

'Rare ervaring in de huid van een ander'

papendrecht • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke kijkt met veel plezier terug op zijn deelname aan het SBS6-programma Burgemeester Undercover.

Hij was op dinsdag 30 oktober te zien in de vierde aflevering, waarin hij vermomd als biker en als jongerenwerker in spé het probleem van hangjongeren onderzoekt.

"Het was een rare ervaring om in de huid van een ander te zitten", blikt Moerkerke terug. De opnamen vonden net voor de zomervakantie plaats. "Ik vond het niet moeilijk en vooral leuk om te doen. Die vermomming was wel heel lastig, want je voelt continu van alles trekken."

De Papendrechtse burgemeester had van te voren al een preview gezien en vond het vreemd om naar zichzelf te kijken. Op twee plekken in Papendrecht zoekt hij contact met overlastgevende jongeren en buurtbewoners die de overlast zat zijn. De undercover-gesprekken vonden plaats op het Molenveld, waar een JOP (Jongeren Ontmoetings Punt) en bij een hangplek aan de Lange Tiendweg.

Tot een oplossing of heel vernieuwende ideeën is Moerkerke niet gekomen tijdens deze gesprekken. "Als je undercover gaat, merk je dat mensen gemakkelijker dingen tegen je zeggen. Wanneer je ergens komt als de burgemeester, zijn ze wat voorzichtiger."

Aart-Jan Moerkerke werd tijdens de opnamen geen enkele maal herkend. Na afloop van de undercover-ontmoetingen kregen de betrokkenen een uitnodiging om naar het gemeentehuis te komen. Daar werden ze geconfronteerd met de beelden en de echte identiteit van de biker en de jongerenwerker in spé.

Moerkerke: "De bewoners die overlast ervaarden, vonden het heel leuk dat ik het probleem op deze manier aangepakt had. Voor de jongeren lag dat wat anders. Zij voelden zich meegezogen in iets en hadden zoiets van 'ga maar gewoon met ons in gesprek'. Het hoefde van hen niet op deze manier."

Toch denkt Moerkerke dat hij het zo weer zou doen. "Ik vind het leuk om op een creatieve, andere manier te zoeken naar oplossingen voor problemen. Ik denk dat dat ook de reden is geweest dat ze mij benaderd hebben voor dit programma."

"Of het programma het gewenste effect heeft, twijfel ik. Eigenlijk zou je me dat over een jaar pas kunnen vragen. Ik vind het wel heel belangrijk dat Burgemeester Undercover effect heeft, want dat is de reden dat ik meegedaan heb." Wat hem verder opgevallen is? "Ik vond het bijzonder aangenaam om te merken dat de jongeren uit Papendrecht ook 's nachts goed aanspreekbaar waren. Sommigen waren zelfs buitengewoon beleefd!"

De uitzending Burgemeester Undercover met daarin burgemeester Aart-Jan Moerkerke was op dinsdag 30 oktober te zien van 21.30 tot 22.30 uur.