• Dirk wil dat kinderen zichzelf en hun familie terugzien in hun boekje.
• Dirk wil dat kinderen zichzelf en hun familie terugzien in hun boekje. Foto: Anne Marie Hoekstra

Dirk de Jong geeft elk jong kind een hoofdrol

alblasserdam • De schaterlach van een kind op de radio bracht Dirk de Jong uit Alblasserdam op het idee voor zijn bedrijf FamilyBook. Hij verkoopt nijntjeboeken waarin ouders foto's en teksten over hun kind kunnen laten zetten.

Voordat Dirk zijn idee kon verwezenlijken, moest hij hindernissen overwinnen. Mercis Publishing, het bedrijf dat de copyrights van nijntje in handen heeft, bewaakt de formule. De boekjes moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van drukwerkkwaliteit en uitstraling. Dat was een uitdaging, maar Dirks vasthoudendheid werd beloond: FamilyBook verwierf een licentie voor het gebruik van Dick Bruna's nijntje. Dirk: "Tegen mijn vrouw zei ik: het opzetten van mijn bedrijf is de zwaarste marathon die ik ooit heb gelopen." Waarom hield hij vol? "Het realiseren van een idee dat ik in mijn hoofd heb vind ik leuk."

Met familie

Helemaal nieuw is het idee van Dirk niet. Er zijn al langer gepersonaliseerde kinderboeken verkrijgbaar, maar nog niet zo uitgewerkt als bij FamilyBook. "Het enige wat andere uitgevers doen, is de naam van het kind in de tekst zetten. Ik dacht: dit kan veel persoonlijker." Hij legt uit wat zijn achterliggende gedachte is. "Ik vond het gek dat er bijna geen kinderboeken zijn waarin familieleden worden betrokken in het verhaal, terwijl familie heel belangrijk is voor een kind." Wijzend, alsof hij een kring langsgaat: "Op feestjes doen we veel moeite om kinderen te leren: dat is ome Piet, dat is tante An." Die namen moet de jonge lezer tegenkomen in zijn boekje. Het woord 'family' in de bedrijfsnaam verwijst naar die opzet.

Een van de eerste dingen die Dirk deed toen hij twee jaar geleden op het idee kwam, was zijn broer bellen, die een jong kind heeft. Zijn broer reageerde enthousiast. "Toen ben ik begonnen. Ik ben lid van de Nederlandse Orde van Uitvinders. Daar heb ik een voordracht gehouden over mijn idee en gevraagd: wie heeft er kanalen?" Een van de andere leden, een ervaren ondernemer van Startupdesk, werd Dirks sparringpartner. "We bedachten: het zou leuk zijn om een partnership te maken met een bekend merk. We maakten een top vijf van de meest bekende kinderboeken." Met een glimlach: "We hebben hoog ingezet."

Toestemming van de uitgever kreeg Dirk niet zomaar. "Ze stellen hoge eisen aan de drukkwaliteit. Ik heb gezocht naar een bedrijf dat de boekjes kan printen in de juiste kleuren, want drukken is bij kleine oplages te duur." Op tafel liggen prototypes van zijn idee, allemaal met de beroemde nijntje in de hoofdrol. En met foto's van kinderen op elke rechter bladzijde. Via de website van FamilyBook kunnen ouders onderwerpen kiezen - zoals gezinsactiviteiten, hun huisdier en familieleden - en teksten en foto's uploaden.

Ondernemerslessen

Het ondernemen zit Dirk in het bloed. Als zeventienjarige wist hij samen met zijn broer al eens een bijzondere pen in de markt te zetten. Na de middelbare school koos hij voor een studie commerciële economie. Daarna studeerde hij ook nog maatschappijleer, momenteel is hij docent in het voortgezet onderwijs. Zijn werk voor FamilyBook is een leerzame 'hobby'. Ondertussen leerde Dirk een aantal ondernemerslessen. "Zoek deskundige mensen om je idee mee te bespreken. En zoek een goede sparring partner. Als tandem kun je elkaar aan de gang houden. Bij elke fase vraag ik mezelf af: ik sta nu weer op een kruispunt, welke mensen kunnen me nu advies geven? Het kan killing zijn als je op je kamertje alles zelf wilt uitvogelen. Je moet naar buiten, met je idee aan de slag."

Sinds enkele weken is de website van FamilyBook online. Een spannende fase is aangebroken. Dirk heeft er alle vertrouwen in. "Ouders vinden het leuk om hun kinderen terug te zien in een boekje. Het is iets unieks wat ik aan het doen ben."

q FamilyBook.nl