• André Stam (rechts) en en Daniël van der Leer gaan eind december speelgoed uitdelen.
• André Stam (rechts) en en Daniël van der Leer gaan eind december speelgoed uitdelen. Foto: Aangeleverd

'Een bezoek aan Moria is steeds weer een heftige ervaring'

Rugzakjes voor kinderen zonder thuis

nieuw-lekkerland • De Nieuw-Lekkerlandse organisatie Christian Refugee Relief (CRR) gaat 2.500 kinderen in vluchtelingenkamp Moria een rugzakje met speelgoed en praktische spullen geven.

Door het uitdelen van de tasjes wil CRR in de periode rond kerst iets betekenen voor de kinderen. Een groep vrijwilligers van de organisatie brengt in de laatste twee weken van december een bezoek aan het kamp. De tasjes maken deel uit van een groter hulptransport; in de container gaat onder andere ook warme kleding mee.

Overvol

Een van de vrijwilligers is André Stam uit Nieuw-Lekkerland. "Kamp Moria ligt op het Griekse eiland Lesbos en is overvol", vertelt hij. "De omstandigheden verslechteren. Er zitten nu 9.000 mensen, terwijl er officieel plek is voor 3.000. Tussen de containerwoningen en olijfbomen zijn overal tenten gepropt." Onder die enorme groep vluchtelingen bevinden zich 3.000 kinderen. Zoveel gevulde rugzakjes kan CRR niet bij elkaar brengen. "De regel is dat je alleen iets mag uitdelen als je genoeg hebt voor iedereen, anders wordt het onrustig en ontstaat er een run op de uitdelers. Daarom hebben we besloten dat we de tasjes geven aan kinderen die in het kamp aankomen. Mensen die arriveren krijgen een standaardpakket met kleding, daar kunnen we de tasjes bijdoen."

De vrijwilligers hopen op veel donaties voor de rugzakjes. De tasjes worden gevuld met onder andere kleurpotloden, een knuffel, bellenblaas, zeep, tandpasta en een tandenborstel.

André is nu zelf een keer of vier in kamp Moria geweest. "Het is steeds weer een heftige ervaring. Toch ben ik blij dat ik het kan doen. Ook al kun je voor je gevoel weinig betekenen, je merkt dat de mensen blij zijn dat je er bent. Een hand op een schouder, een praatje bij het kampvuur… dat er naar hen omgezien wordt waarderen ze. Deze vluchtelingen moeten veertien maanden wachten voordat ze een eerste gesprek hebben met een officiële instantie. Er is veel onzekerheid en er leven veel te veel mensen op een klein oppervlak."

Sjaals nodig

Op de zaterdagen 10 en 17 november houdt CRR inzamelochtenden in Nieuw-Lekkerland, van 9.00 tot 12.00 uur. Nodig zijn onder andere: slaapzakken, sjaals, mutsen, joggingbroeken en luiers. Een complete lijst staat op de website van CRR. Het adres voor de inzameling is: Lekdijk 59.

Naast giften en spullen zijn ook nog enkele vrijwilligers nodig. De vereiste minimumleeftijd is achttien jaar.

André: "Je kunt een of twee weken meegaan. We hebben het liefst dat mensen beide weken meegaan. We verblijven in appartementen in een dorp vlakbij. Aanmelden kan via onze website en Facebook. Mij bellen mag ook: 06-53807373. Als vrijwilligers zullen we bijvoorbeeld een informatiepunt bemensen, toezicht houden op de delen van het kamp waar alleenstaande vrouwen of jongeren onder de zestien jaar worden opgevangen en helpen met het uitdelen van eten."

CRR werkt op Lesbos samen met andere NGO's en is ANBI-gecertificeerd. De organisatie werkt alleen met vrijwilligers en minstens 95 procent van de inkomsten gaat naar het goede doel. Vrijwilligers betalen zelf hun reis- en verblijfkosten.

Helpen vanuit Nederland kan door het overmaken van een donatie naar NL74 RABO 0306633183 ten name van Christian Refugee Relief. Tien euro is al voldoende om een rugzakje te vullen.

CRR hoopt dat schoolklassen, clubs, verenigingen en kerken een actie willen opzetten om geld bijeen te brengen. En de actie van CRR promoten via social media helpt ook.

q www.christianrefugeerelief.com

Anne Marie Hoekstra