Afbeelding
Foto:

Chemours wil meer en betere filters

dordrecht • Chemours heeft bij de provincie Zuid-Holland een vergunning aangevraagd voor het permanent installeren en optimaliseren van de systemen die FRD (GenX-hulpstoffen) uit het afvalwater afvangen.

Sinds 1 juli 2017 heeft Chemours een proefneming lopen om de effectiviteit te onderzoeken van de verwijdering van FRD uit het afvalwater met behulp van actieve-koolstofbedden. De resultaten hiervan geven aan dat de actieve-koolstofbedden zowel FRD als andere gefluorideerde organische stoffen in zeer hoge mate uit de afvalwaterstroom filteren. Dit is reden voor Chemours om aan de provincie te vragen deze installatie permanent te mogen installeren en tegelijkertijd aan te vullen met technieken die de efficiëntie van de installatie nog verder vergroten, met als doel om deze stoffen voor minimaal 99% uit het afvalwater te verwijderen.
Om de efficiëntie van de geïnstalleerde actieve-koolstofbedden te vergroten, is Chemours van plan een voorfilter te plaatsen die het afvalwater zuivert van kleine onopgeloste bestanddelen, alvorens het door de koolstofbedden stroomt. Tijdens de proefneming is namelijk gebleken dat deze vaste stoffen de efficiëntie en effectiviteit van de actieve koolstofbedden voor het afvangen van FRD negatief beïnvloeden.
Op zoek naar de beste manier om de vaste stoffen te verwijderen voordat het afvalwater door de koolstoffilter stroomt, zijn door Chemours proeven uitgevoerd en is er ervaring opgedaan met verschillende technieken, waaronder zandfiltering. In de beoogde situatie wordt voor de actieve-koolstofbedden een permanente verwijderingsinstallatie voor vaste stoffen geplaatst, die de verschillende technologieën combineert.
Chemours verwacht op basis van de resultaten van de huidige proefneming een significante verbetering en verdergaande terugdringing van de FRD-lozing.