'Toeristenstop geen gekke gedachte'

kinderdijk • Een maximumaantal toeristen dat de Kinderdijkse molens mag bezoeken; daarvoor pleiten SGP en DoeMee! Molenlanden in hun verkiezingsprogramma's.

De SGP stelt in het verkiezingsprogramma een maximum te willen stellen aan het aantal bezoekers, maar ziet helemaal niets in een afsluiting.

Openbaar houden
Lijsttrekker Corné Egas: "Het gebied moet openbaar blijven, dat is de uitdrukkelijke wens van de inwoners van Kinderdijk. En hoe wil je bezoekers tegenhouden als ze er eenmaal zijn? Dat wordt een chaos. Wij zien twee wegen om het aantal toeristen in te dammen: via de site aangeven wanneer Kinderdijk vol is, zodat toeristen een andere hotspot kunnen kiezen en daarnaast terughoudender zijn met het maken van reclame. Laatst zag ik in een hotel folders liggen van Kinderdijk. Dat kan wel wat minder."

Niet schrikken
Cees van der Vlist, directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, schrikt niet meteen van het idee van een toeristenstop. "Op zich is dat geen gekke gedachte. Wel zou je dat per dag of zelfs per uur moeten bekijken; in januari kunnen er over het algemeen nog wel wat toeristen bij."

Maar waar het volgens Van der Vlist vooral om gaat is het verminderen van de overlast voor Kinderdijk. We zijn bezig met het opstellen van een gebiedsperspectief waarbij op basis van diverse onderzoeken oplossingen worden aangedragen. En we maken al stappen, onder meer met de nieuwe in - en uitstapzone en bussen die geparkeerd worden op een industrieterrein in Nieuw-Lekkerland. Onze parkeerinkomsten zullen dit jaar voor het eerst lager zijn. Dat is een goed teken."

Groene dag
De ideeën van de SGP worden in de praktijk al toegepast, vult communicatieadviseur Jan-Dirk Verheij aan: "Via onze site proberen we te sturen. Wie voor een drukke dag een kaartje koopt ziet een oranje kleur (druk). Normale en rustige dagen zijn (licht)groen. Zo hopen we mensen te laten kiezen voor een 'groene' dag."

Bij een bepaald aantal online boekingen op één dag is het simpelweg niet meer mogelijk om online een ticket te bestellen. "Wanneer wij op piekdagen oordelen dat Kinderdijk vol is, sluiten we ook de kassa's hier. Via onze site en sociale media vertellen we uiteraard wat hier gebeurt, maar adverteren doen we praktisch niet."


Politie pakt heler uit Papendrecht op in Alblasserdam

alblasserdam • De politie heeft in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober op het Scheldeplein een achttienjarige man uit Papendrecht opgepakt, omdat hij in het bezit was van een gestolen bromfiets.

Vanwege deze heling werd de verdachte enige tijd ingesloten in het politiebureau aan de Overkampweg in Dordrecht.


Opbrengst collecte

nieuw-lekkerland • De onlangs gehouden collecte voor de Nierstichting heeft in Nieuw-Lekkerland 2718,60 euro opgebracht. Dat was een nieuw record voor deze collecte in het Lekdorp.