Persconferentie niet erg bevredigend

Kennisgenomen hebbende van de persconferentie die het college van B&W op donderdag 11 oktober heeft gegeven, heb ik er behoefte aan hierover nog enkele opmerkingen te maken. Zoals een ieder in de Drechtstedenbijlage van het AD van vrijdag 12 oktober heeft kunnen lezen, is de persconferentie helaas niet erg bevredigend verlopen.

De bijeenkomst riep meer vragen op dan er werden beantwoord. Dat schiet niet echt op. Jammer is ook dat men zich genoodzaakt zag om een aperte onwaarheid te debiteren.

Pop de vraag wie nu eigenlijk het initiatief had genomen om de bibliotheek te verhuizen, is geantwoord dat het initiatief van de Regionale Bibliotheek is uitgegaan. Nu is het best mogelijk dat de bibliotheek een bepaalde beleidswijziging voorstaat, maar het zou op zijn minst logisch zijn geweest als daarover in de raad van gedachten was gewisseld op een zodanige wijze dat de inwoners daar ook kennis van hadden kunnen nemen en desgewenst op hadden kunnen reageren.

Vervelend voor de bibliotheek is echter dat ze zelf in augustus in de bibliotheek aan het Wilgenplein, op verzoek, een A4'tje ter hand stelden waarin nota bene werd gezegd dat en nu citeer ik de letterlijke tekst: 'de bibliotheek Aanzet is uitgenodigd deel uit te maken van dit concept'.

Nu is er maar één conclusie mogelijk. Of men heeft tijdens de persconferentie onjuiste informatie verstrekt. of men heeft bij de bibliotheek Aanzet zelf onjuiste informatie verschaft. Dit soort zaken draagt niet echt bij om het geschonden vertrouwen te herstellen!

Het bericht op het A4'tje sluit ook naadloos aan op het bericht in de Klaroen van 11 juli waarin wethouder Verheij verklaart: "Het huisvesten van de bibliotheek in het gemeentehuis pas goed in de 'verlevendiging' van het centrum en de ontwikkeling van het Raadhuisplein tot een huiskamer van het dorp."

Nog afgezien van de vraag wat wij ons als inwoners precies moeten voorstellen bij het begrip 'huiskamer', is inmiddels wel duidelijk dat de renovatie van het plein (wanneer is het ook alweer helemaal opnieuw ingericht met lampen en duren stenen?) een slordige 2,5 miljoen euro moet gaan kosten. Ja ik begrijp dat er in dat bedrag nog meer wordt gedaan dan alleen het plein veranderen, maar wat zijn nu eigenlijk de prioriteiten van de inwoners? Van het college weten we dat nu zo langzamerhand wel.

Lieve mensen, het zou heel jammer zijn als het gemeentebestuur onnodig het vertrouwen van een deel van de bevolking zou verliezen, namelijk dat deel dat belangstelling heeft voor de plaatselijke politiek. Het kan ook anders door middel van openheid naar de bevolking. Daarom een laatste ongevraagd advies: ga zo snel mogelijk als college en raad een dag in een vergaderruimte zitten in een bos of op de hei, met de benen op tafel en maak met elkaar een heel nieuw plan.

G.C. de Groot
Alblasserdam