• Peter Boermans drumt al sinds zijn tienerleeftijd.
• Peter Boermans drumt al sinds zijn tienerleeftijd. Foto: Aangeleverd

Club voor oudere muziekliefhebbers

alblasserdam • Alblasserdammer Peter Boermans is jazzmuzikant en groot muziekliefhebber. Samen met senioren wil hij elke tweede dinsdag van de maand luisteren naar en praten over muziek.

"Ik ben al mijn hele leven een muziekliefhebber", vertelt Boermans in zijn ruime woonkamer aan het Van Nesplantsoen. "Als dertienjarige heb ik me aangemeld bij de drumband in Wassenaar, waar ik toen woonde. Maar leren drummen kon niet; er was een lange wachtlijst. Ik kon wel klarinet gaan spelen, dus daar ben ik mee begonnen. Vier jaar heb ik in het orkest gespeeld en negen jaar in een dixielandband, als klarinettist. Toen kwamen de Beatles en The Rolling Stones, het repertoire van het orkest veranderde en ik kon gaan drummen."

Als beloning voor het behalen van zijn hts-diploma kreeg Boermans duizend euro van zijn opa. "Om een drumstel te kopen." Dat was het begin van vele uren muzikaal plezier. Nog altijd speelt Boermans in de band Multi Music. In de zomer treedt hij tijdens het Live Music Café op in De Kat in de Wilg in Oud-Alblas, in de winter in Landvast.

The Eagles

Hoe kwam hij op het idee voor een luisterclub? Met een gebaar naar het buurhuis: "Oud-burgemeester Vijgeboom en zijn vrouw woonden jarenlang naast ons. Mevrouw Vijgeboom is nu 94 en is verhuisd. Zij had een luisterclub. Met zes à zeven mensen luisterde ze regelmatig naar klassieke muziek. Nu ze verhuisd is hoor ik van mensen: 'Wat jammer, het was toch zo leuk'. Daar is mijn idee uit geboren. Maar ik ga het doen met popmuziek uit de jaren 1950 tot 2000. Zelf hou ik van symfonische popmuziek. In mijn laptop heb ik over de 1400 cd's staan. Ik ben fan van The Eagles, Supertramp en Stevie Wonder. Het eerste concert van The Eagles in Nederland, daar was ik bij. Veertig jaar geleden zo ongeveer." Kieskeurig is hij niet. "Ik ga de deelnemers vragen: wat willen jullie graag horen? Als het moet heb ik André Hazes bij me." Lachend: "Dat is niet mijn voorkeur."

Waarom vindt Boermans bezig zijn met muziek belangrijk? "Muziek is een taal. Je kunt daarmee emoties overbrengen. Muziek zit in een apart deel van je hersenen, dat is reden dat het lang blijft hangen. Je hebt mensen die dement zijn en nog wel kunnen spelen."

De luisterclub wordt een maandelijkse activiteit voor liefhebbers van popmuziek uit de vorige eeuw. De club komt iedere tweede dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur bij elkaar in het kantoor van de SWA, Cortgene 20. Deelname is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd. De eerste bijeenkomst was op dinsdag 9 oktober, de tweede is op dinsdag 13 november.

Boermans is bereikbaar voor vragen via: 06-1902 3349. Aanmelden kan bij de SWA (078-2021220 of info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl).