• Anne Marie bij het monument in Dordrecht.
• Anne Marie bij het monument in Dordrecht.

Boek Indiëganger toont naïviteit

hardinxveld-giessendam • Pieter van Westen (1923) besloot aan het einde van WO II oorlogsvrijwilliger te worden bij de marine en werd naar Nederlands-Indië gestuurd. Zijn Hardinxveldse nichtje Anne Marie Hoekstra, journaliste bij Het Kontakt en Klaroen, schreef een boek over haar jong gesneuvelde oom. Hoekstra vroeg zich af wat er met Pieters geloofsbeleving gebeurde toen hij terechtkwam in een wereld die sterk contrasteerde met het beschermde milieu van zijn jeugd. Ze las zijn brieven en dagboek, interviewde familie en krijgsmachtpredikant Wim Bos. Hoekstra verbaasde zich over de omstandigheden waarin Pieter opgroeide. "Ongelooflijk dat mijn opa en oma met hun hele gezin dag in dag uit op een zeilschip werkten en leefden. Ze hadden steeds weer een nieuwe baby in de krib aan het voeteneinde van hun bedstee, en een peuter en kleuter in de andere bedstee. Op de Zuiderzee kon het flink spoken, dan werd dat hele gezinnetje door golven heen en weer geslingerd. En elke dag waren ze afhankelijk van de wind. Mijn opa Marien genoot van het spel met de elementen en had een vast vertrouwen op God, maar mijn oma Marie stond doodsangsten uit."

'Dood zijn duurt zo lang' verhaalt over geloof, verlangen naar huis en naar meisjes, onzekerheid over de toekomst en de chaos in Nederlands-Indië. Het is een boek voor mensen die van geschiedenis en levensverhalen houden.

Hoekstra: "Wat me vooral trof is hoe naïef de meeste jongens bij hun vertrek naar Indië waren." Het boek is verkrijgbaar via de webshop van Het Verhalenbureau (www.hetverhalenbureau.nl) en via Bol.com. Het boek kost 14,95 euro, exclusief verzendkosten.