• Gert en Wilma van Wijngaarden voor het pand aan de Vondellaan.
• Gert en Wilma van Wijngaarden voor het pand aan de Vondellaan. Foto: Geurt Mouthaan

Auto Van Wijngaarden sluit haar deuren

papendrecht • Na 72 jaar gaan de vestigingen van Auto Van Wijngaarden aan de Vondellaan en de Veerweg in Papendrecht per 31 oktober dicht. Gert en Wilma van Wijngaarden zetten er daarmee definitief een punt achter.

Het zal wennen zijn voor de inwoners van Papendrecht en omgeving. Het vertrouwde aanzicht van Auto Van Wijngaarden verdwijnt over niet al te lange tijd uit het straatbeeld. Het was geen gemakkelijke beslissing voor de eigenaren Gert en Wilma van Wijngaarden om deze stap te zetten; uiteindelijk was een mix van aanleidingen de reden om de deuren te sluiten. "We zijn 66 en 64 jaar en er staan geen opvolgers klaar", vertelt Gert van Wijngaarden. "Daarnaast neemt de regelgeving voor autobedrijven alleen maar toe. De komst van elektrische auto's en de vlucht die private lease neemt zorgt ervoor dat de marges op het onderhoud en het repareren van auto's steeds minder wordt."

Mitsubishi wil het werkgebied van de dealers vergroten en dus moest er een aantal geschrapt worden. "Daar horen wij ook bij. En dat terwijl wij bij de eerste generatie dealers horen en gedurende meer dan veertig jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de naamsbekendheid van dat merk, altijd in de top tien van best verkopende dealers hebben gezeten en meerdere prijzen hebben gewonnen voor de kwaliteit van ons werk, dat we samen met onze medewerkers hebben geleverd. "

Eerder al had Renault dezelfde strategie: schaalvergroting, ten koste van het dealerschap van Van Wijngaarden. "Wij vielen daarna onder een regiodealer van Dordrecht en behielden daardoor zelf de verkoop van Renault en de servicewerkplaats. Dit jaar zou er weer een verbouwing nodig zijn om ons pand te laten voldoen aan de vormgeving volgens Renault eisen. Met de verkoop van het autoschadebedrijf en het wegvallen van de berging zou de basis heel smal worden. Kortom: een optelsom van factoren die het voortbestaan ernstig in gevaar zouden brengen. Wij vonden het belangrijk om ons bedrijf op een nette manier te beëindigen, zowel voor ons personeel als voor alle bedrijven waarmee we zaken doen".

De officiële sluitingsdatum is 31 oktober. Er komt dan een einde aan tientallen jaren dag en nacht hard werken voor Gert en Wilma. "We hebben dat altijd met heel veel plezier gedaan", benadrukt Gert. "Er zijn hele goede jaren geweest, maar ook forse tegenslagen waarmee we te kampen kregen. We kunnen terugkijken op een mooie tijd. Geld is nooit onze drijfveer geweest. Zorgen voor tevreden klanten en de handel, daar hebben we altijd van genoten. Tegelijkertijd hebben we ons altijd ingezet voor de gemeenschap, onder meer door allerlei evenementen en verenigingen te sponsoren. Zo zijn we jarenlang hoofdsponsor geweest van voetbalvereniging Papendrecht. Op die manier wilden we ook ons steentje bijdragen aan onze woonplaats."Verder zal deze locatie zal een andere bestemming krijgen, mogelijk woningbouw, maar de plannen hiervoor zijn nog in ontwikkeling. Het tankstation blijft overigens nog gewoon open."

Het zal overigens ook voor onze medewerkers wennen zijn, immers een groot deel daarvan heeft al diverse dienstjubilea achter de rug. Gelukkig is een ruim deel er inmiddels in geslaagd een nieuwe baan te vinden. Mark Kalishoek is al 47 jaar, waarvan de laatste 30 jaar als directeur, de administratief- en financieel eindverantwoordelijke een belangrijke schakel in het autobedrijf. Ook hij zal zijn relaties en werkzaamheden- en dat zijn er vele- zeker gaan missen, want zoals hij zelf zegt: "Van Wijngaarden voelt ook als mijn bedrijf." Bang voor het spreekwoordelijke zwarte gat zijn de Papendrechtse ondernemers niet. "Wat we gaan doen als we hier klaar zijn? Oh, dat komt vanzelf. Er is altijd wat te doen. Wat wij vooral zullen missen is het plezierige contact en band, die we met veel trouwe klanten gedurende tientallen jaren hebben opgebouwd. Maar als alles achter de rug is, willen we wel even genieten van de rust, na jaren van hard werken."