• Wim de Leur, huisarts Peter Top, Dr. Erik von Meyenfeldt en oncoloog en Peter van der Meer (v.l.n.r.).
• Wim de Leur, huisarts Peter Top, Dr. Erik von Meyenfeldt en oncoloog en Peter van der Meer (v.l.n.r.). Foto: Frank van den Elsen

Drechtsteden Winter Spelen op zaterdag 24 november

Schaatsen voor het leven in de IJshal

dordrecht/regio • De Drechtsteden Winter Spelen vinden plaats in de IJshal tegenover het Albert Schweitzer ziekenhuis en worden georganiseerd door het Vriendenfonds van het ziekenhuis.

Het wordt een dag vol plezier voor iedereen die van schaatsen houdt of het leuk vindt om ernaar te kijken. Maar dat plezier is niet vrijblijvend. Er moet ook geld worden opgehaald, bestemd voor het onderzoek van de Dordtse longarts en oncoloog Dr. Erik von Meyenfeldt. Hij werkt al een tijd met zijn team aan een manier om patiënten fitter op de operatietafel te krijgen. Tegelijkertijd wil hij die patiënten na afloop ook een betere begeleiding geven.

"Patiënten blijven tegenwoordig zo kort mogelijk in het ziekenhuis", zegt Von Meyenfeldt, "maar het is belangrijk om ze daarna toch optimaal te coachen in hun genezingsproces. In het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn we daarmee goed op weg, maar er is nog veel te winnen. En daar is onderzoek voor nodig. Belangrijk onderzoek, want er komen jaarlijks 13.000 longkankerpatiënten bij en die moeten kunnen rekenen op een zo goed mogelijke behandeling". Dr. Von Meyenfeldt is duidelijk in z'n nopjes met de ondersteuning vanuit het Vriendenfonds.

Papendrechter Wim de Leur, voorzitter van het Vriendenfonds, is duidelijk: "Het worden voor ons een paar spannende maanden. We hebben een prima organisatie en een geweldig doel. Het is een uniek evenement op een unieke locatie. Wat we nu nog nodig hebben, zijn deelnemers. We proberen onze boodschap zo goed mogelijk over te brengen, uiteraard ook met een mooie website: www.schaatsenvoorhetleven.nl"

De website staat centraal in de aanloop naar de Winter Spelen. Drechtstedenaren die mee willen schaatsen kunnen zich inschrijven op de website. Alle deelnemers krijgen een eigen actiepagina, waarmee ze heel eenvoudig hun sponsoren kunnen werven. Uiteraard kan die pagina ook gedeeld worden via diverse sociale media, waarmee de organisatie ook een jonger publiek probeert te bereiken.

Eén ding is zeker, het wordt een geweldig leuke dag. Of je nu een goede of matige schaatser bent; iedereen kan meedoen. Bijvoorbeeld met het Rondje Dordt, 1, 5 of 10 kilometer. Voor de doorzetters is er de mogelijkheid de 'Iets meer Marathon' te schaatsen, een uitdagende tocht van 43 kilometer op de schaatsbaan van het stadion. Vanaf 10.00 uur zijn er clinics voor de jeugd, waar ze kennis kunnen maken met langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en ijshockey. In de middag zijn er demonstraties freestyle skating en schoonrijden. De dag wordt afgesloten met de 'Drie uur van de Drechtsteden'. Dan kunnen schaatsteams van 3 of 4 personen in estafettevorm zo veel mogelijk rondjes rijden. De Leur roept de schaatsers en schaatssters uit de hele regio op om, al of niet in clubverband, mee te komen schaatsen voor het leven.