• Wil en Matthé Sprong en medewerkster Jantine van den Berg.
• Wil en Matthé Sprong en medewerkster Jantine van den Berg. Foto: Geurt Mouthaan

Steefkerk heeft weer een café

streefkerk • Na ruim vier jaar dicht te zijn geweest ging het café aan de Dorpsstraat in Streefkerk afgelopen week officieel weer open. Wil en Matthé Sprong zochten en vonden met Café Eeterij 't Centrum een welkome aanvulling op hun werk als beheerders van het plaatselijke dorpshuis De Vijf Lelies.

Lange tijd stond het karakteristieke pand langs de dijk leeg. Wil en Matthé Sprong hadden er al wel eens aan gedacht: hoe mooi zou het zijn om daar een café te beginnen. "Maar we dachten dat dat niet haalbaar zou zijn", lachen ze.

Een aannemer kocht het verwaarloosde gebouw en knapte het op. Op de bovenverdieping huisvestte hij werknemers, maar de 'lagen' eronder deed hij niets. "'Dat is toch zonde', zei een vriend tegen hem. Via via hoorde hij dat wij belangstelling hadden om er een café in te beginnen. Hij nam contact met ons op en het was binnen de kortste keren geregeld."

Het betekende wel wekenlang hard werken om het verwaarloosde interieur weer als nieuw te maken. Alleen de bar en een houten zijwand bleven hetzelfde; het café is een combinatie van een 'bruine kroeg' en een eetcafé. "Bij de inrichting wilden we een thuisgevoel creëren. Niet modern, maar warm. En dat is goed gelukt", vertelt Wil. Matthé vult haar aan: "We bieden hier ook lunches en avondmaaltijden aan. Dat is nieuw voor het dorp en is ook ideaal voor dagjesmensen en toeristen die hier voorbijkomen."

Ze draaiden de afgelopen weken al zeven dagen per week. "Begin augustus ging café 't Wapen van Streefkerk dicht en dus zeiden wij: 'We gaan alvast open, maar houd er rekening mee dat we nog aan het klussen zijn.' Het is heel goed gegaan. Vooral op maandag merk je dat je in een behoefte voorziet; er is dan in de streek maar weinig open. Het voordeel is ook dat we de 'kinderziektes' nu al verwerkt hebben voor de officiële opening, zodat we daar straks niet tegenaan lopen."

Het echtpaar Sprong runt Café Eeterij 't Centrum naast het beheren van dorpshuis De Vijf Lelies, eveneens in Streefkerk.