Afvalseizoen is weer
begonnen

Het scholenseizoen is weer begonnen; dus ook het afvalseizoen

U vraagt misschien "nou nou" kun je dit wel zo stellen. Als Zapper (zwerf afval pakker) in wijk Wilgendonk te Papendrecht denk ik van wel. Zo'n 60% van het afval op straat is toe te schrijven aan onze jeugd die onderwijs geniet op basis en voortgezet niveau, alsmede valt in de categorie tot 21 jaar. Het resterende zit in de verdere categorieën Tot 30 jaar maar ook (helaas) door ouderen.

Er is echt nog een lange weg te gaan. Ook bij scholen, bij ouders, enzovoorts. Zij zitten ook in de categorie afval op straat en geven dus het goede voorbeeld niet door. We hebben met z'n alleen de mond vol over milieu en als er nu iets is wat we zelf heel makkelijk kunnen oplossen is afval in de afvalbak en niet op straat, op gras over tussen overig groen. Ik zie daar dan liever bloeiende bloemen, planten en struiken.

Als daarna de hondenbezitter ook nog eens opruimt wat zijn of haar viervoeter aan de lijn achter laat en niet alleen de bibs met een servetje afvegen maar dus alles opruimen dan scheelt gelijk een veel mooier aanzien in wijk en omgeving. En natuurlijk zorgt u zelf voor het straatje voor uw deur. Dat lijkt soms ook moeilijk. Niet alleen nar uw gemeente kijken want de gemeente dat bent U.

Ons gedrag zal echt iets beter moeten want als we dit ook doen in de buurt van open water dan is het simpel te verklaren dat ook wij als Nederland meehelpen aan de "plastic soep "in de zee en oceaan. We doen dit dus echt met velen: jong en oud – autochtoon en allochtoon Nederlander of inwoner van dit toch mooie landje.

Dit fenomeen is niet alleen te vinden in Papendrecht maar in de hele "Drechtsteden" gemeenten. Wat mij betreft gaan gemeenten over naar een prijs voor de mooiste en vooral schoonste wijk van de gemeente.

Het zou mooi zijn als dit van 2019 tot het verleden zou behoren om er over te moeten schrijven. Een mooie wijk begint dus bij u zelf.

Ad Tromp
(Zapper in Papendrecht)