• De oude boerderij in lichterlaaie.
• De oude boerderij in lichterlaaie. Foto: Peter Stam

Grote brand verwoest oude boerderij

alblasserdam • Een uitslaande brand heeft donderdagmiddag een oude, leegstaande boerderij aan de Vinkenpolderweg in Alblasserdam verwoest.

De brand ontstond rond 16.00 uur, nadat een vijftal spelende kinderen met vuur en marshmallows bezig waren geweest. De kinderen dachten dat het vuurtje al uit was. Dat bleek niet zo te zijn.

Al snel sloegen de vlammen uit het dak en ontstond er een grote rookwolk boven het dorp. De brandweerkorpsen van Alblasserdam en Papendrecht kwamen met spoed ter plaatse om het vuur te doven. Door de bluswerkzaamheden nam de rook enige tijd fors toe. De brandweer gaf daarop het advies om in de omgeving van de Polderstraat en de Edisonweg alle ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. De brandweer heeft het pand gecontroleerd laten uitbranden.

Asbest

De beheerder van het pand liet weten dat het asbest in het gebouw een aantal jaren geleden al is verwijderd. Ook was het pand, dat al jaren leeg staat, afgesloten van gas en stroom. Er lagen ook geen waardevolle spullen meer in de oude boerderij van wijlen boer Blom.

Later bleek er toch nog een beetje asbest in het pand aanwezig te zijn; in de schoorsteen werd het aangetroffen. Met de nodige voorzorgsmaatregelen werd het na afloop van de bluswerkzaamheden verwijderd.

Het pand zal worden afgebroken om verdere verpaupering en gevaarlijke situaties in het vervolg te voorkomen.