• Adrie van Es met enkele producten voor de verkoop.
• Adrie van Es met enkele producten voor de verkoop. Foto: Janny den Besten

Creatief aan de slag voor goede doelen

alblasserdam/zwijndrecht • Adrie van Es, Anja Kooiman en Petra van Leeuwen vormen met zijn drieën het createam dat hoort bij het Inspire2liveChoir. Met de opbrengst van de verkoop van hun creatieve producten steunen zij het onderzoek naar alvleesklierkanker.

Dirigent Peter Overduin richtte in 2011 samen met zijn vrouw een koor op met het oogmerk om goede doelen te steunen. Het Inspire2liveChoir wil door middel van het organiseren van concerten geld ophalen voor kankerbestrijding.

Dit sprak Adrie van Es-Lagendijk erg aan. "Ik kan niet bijster goed zingen, maar ik was vanaf de eerste repetitieavond enthousiast. Er is zo'n saamhorigheid tussen de koorleden. We delen werkelijk lief en leed. Eenmaal per twee weken oefenen we in de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg. We hebben een breed repertoire: van 'You raise me up' en 'Zing, vecht, huil, bidt, lach' tot 'Climb every mountain' uit de Sound of Music."

Taken verdelen

Op het koor werden in 2011 al flessen wijn verkocht voor het goede doel, maar binnen een jaar kregen Adrie van Es, Anja Kooiman en Petra van Leeuwen het idee om meer te doen. De koppen werden bij elkaar gestoken en de taken verdeeld.

Anja maakt tassen met bijzondere prints als dieren, een volkswagenbusje, een herfstbos. Ook brandt zij teksten op allerlei soorten houten borden. Petra voorziet baddoeken van mooie borduursels en Adrie verkoopt vooral chocola, snoepjes, boeken, dvd's en cd's.

Verkoop organiseren

Adrie vertelt: "Doordat ik zogezegd achter de toonbank geboren ben en altijd in de detailhandel gewerkt heb, vind ik het heel leuk om alles rond de verkoop te organiseren."

"We huren een paar vierkante meters bij Iets Hipss en De Zoete Inval in Zwijndrecht waar we onze spulletjes kunnen verkopen."

"Verder staan we op allerlei happenings, bijvoorbeeld op het Havenfestival in Alblasserdam."

Geweldig

Met verkoopacties zowel op het koor als daarbuiten haalt het createam zo'n tienduizend euro op. Ook is er vanuit het koor een fietsteam dat geld ophaalt door sponsoring. Het koorbestuur bepaalt waar het geld naartoe gaat. Dit jaar is dat naar Support Casper, voor het onderzoek dat Prof. Dr. Casper van Eijck doet naar alvleesklierkanker. Adrie van Es: "Er gaat een hoop tijd in zitten om geld op te halen voor dit doel, maar wij doen het met veel plezier. Het is geweldig om zo wat voor een ander te kunnen betekenen!"

q www.inspire2livemusic.nl

Janny den Besten