• Wim de Haan treedt terug als voorzitter van Stichting Present.
• Wim de Haan treedt terug als voorzitter van Stichting Present. Foto: Geurt Mouthaan

Voorzitter Wim de Haan doet stap terug bij Stichting Present

'Er is heel veel verborgen armoede'

papendrecht • Afgelopen dinsdag was het zover: wethouder Peter Heijkoop van de gemeente Dordrecht opende officieel het kantoor van Stichting Present in Dordrecht, een organisatie die in de regio vrijwilligers in contact brengt met mensen die hulp of zorg nodig hebben. Wim de Haan is er heel blij mee. "Dit past in ons doel om Present meer te professionaliseren. Het kantoor was eerst bij onze voormalige coördinator Anita de Stigter aan huis; daarna hebben we tijdelijk bij Stichting De Hoop gezeten. Toen we daar weg moesten, konden we na enig zoeken tijdelijk terecht bij het Diaconaal Aandachtscentrum aan de Singel in Dordrecht en hebben we dus een kantoor aan de Noordendijk (beneden) van de gemeente Dordrecht."

Het is daarmee de werkplek en de uitvalbasis van de twee nieuwe betaalde krachten van Stichting Present. "We hebben bewust voor twee in deeltijd werkende medewerkers gekozen, om zo minder kwetsbaar te zijn. Anita heeft het met hart en ziel negen jaar gedaan en zij was min of meer Present. We zijn dan ook heel blij dat we weer zeer betrokken en enthousiaste dames hebben gevonden die het stokje van haar hebben overgenomen."

Stilzitten

Zelf doet de inwoner van Papendrecht ook een stap terug. Zijn leeftijd en gezondheid zijn daar debet aan. Frans Riet uit Dordrecht neemt het voorzitterschap van hem over. De Haan blijft wel bestuurslid bij Present. "Zo'n vier jaar geleden kwam ik in contact met de stichting. Stilzitten kan ik niet en het werk van Present sprak mij zeer aan. De toenmalige voorzitter vroeg mij zijn functie als interim-voorzitter over te nemen. Dat heb ik gedaan en ik was al snel officieel voorzitter."

Wim de Haan stapte in op een moment waarop het niet goed ging met de organisatie, die bijna tien jaar geleden van start ging. De stichting werd opgezet door diaconieën van kerken en valt onder de landelijke stichting 'Present'. "De eerste jaren liep het prima, subsidies en giften kwamen relatief eenvoudig binnen. Maar dat werd steeds lastiger. In 2014, toen ik erbij kwam, werd serieus gezegd: 'We moeten Present maar opheffen.' Met anderen heb ik gezegd: 'Van z'n lang van z'n leven niet.' Zo'n prachtige organisatie, tussen de 100 en 120 projecten die door honderden vrijwilligers worden uitgevoerd; dat kunnen we niet laten verdwijnen."

Fondsenwerving

Het betekende een traject ingaan van hard werken om (financieel) de zaken weer op orde te krijgen. "En nu loopt het redelijk", stelt De Haan met enige voorzichtigheid. "Natuurlijk is het nog steeds niet gemakkelijk om voldoende geld binnen te halen. We hebben onlangs een nieuw bestuurslid verwelkomd die zich speciaal zal richten op fondsenwerving bij de kerken in Papendrecht en Dordrecht."

Armoedebestrijding

Hij vervolgt: "Stichting Present staat inmiddels echt op de kaart en is ook nadrukkelijk in beeld bij de gemeentebesturen van Papendrecht en Dordrecht. Zo is er in het coalitieakkoord van Papendrecht veel aandacht voor armoedebestrijding." Want dat dat hard nodig is, daarvan is De Haan overtuigd. "Niet alleen in Dordt, dat duidelijk veel meer armoede kent dan de Alblasserwaard. Maar ook in Papendrecht is er meer verborgen armoede dan je denkt." Present zorgt ervoor dat vrijwilligers die mensen die niet of amper het hoofd boven water kunnen houden hulp krijgen. "Dan moet je denken aan het op orde brengen van vervuilde huizen, van tuinen, het helpen verhuizen en andere zaken om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Onlangs is geholpen een buurthuis en een vrouwenopvang op te knappen. Ook wordt er geholpen bij activiteiten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Present biedt daarnaast activiteiten aan voor dak- en thuislozen, zoals wandelen, spelletjes spelen en een creatief uurtje. Het is prachtig werk om te doen."


q stichtingpresent.nl

Geurt Mouthaan