vrijdag 7 september

Poppenkastvoorstelling tijdens de Molenmarkt
18:00/18:30/19:00, Kinderdijk, Molenmarkt. Tijdens de Molenmarkt op vrijdag 7 september verzorgt Zondagsschool Josafath een poppenkastvoorstelling met de titel: 'De koning geeft een feest!'. Er zullen drie voorstellingen achter elkaar gegeven worden. Om 18.00, 18.30 en 19.00 uur. Ingang via de onder ingang van de kerk aan de dijk. Entree: vrijwillige bijdrage.

zaterdag 8 september

Open Monumentendag met doopexpositie in Papendrecht
10:00, Papendrecht, Grote Kerk. Tijdens de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 8 september opent de Grote Kerk van Papendrecht haar deuren. Naast de bezichtiging van het kerkgebouw kan men kennismaken met de geschiedenis van de Grote Kerk.
Extra bijzonder dit jaar is de Doopexpositie. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in oude doopboeken, lezen over doopgebruiken en de betekenis van de doop. Het doopvont, een doopkleed en allerlei oude en jonge doopjurken kunnen bekeken worden. Ook zijn er doopgeschenken en doopkaarten te zien.
Het orgel speelt doopliederen, op een boekentafel zijn boeken over de betekenis van de doop te verkrijgen. Er is een leerzame puzzeltocht voor kinderen en gratis koffie.
De Grote Kerk is te vinden aan de Kerkbuurt 80 in Papendrecht. De Open Monumentendag duurt op zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Speeltuin Kinderdijk viert verjaardag
11:00, Alblasserdam, Speeltuin Kinderdijk. Speeltuin Vereniging Kinderdijk bestaat 85 jaar en viert deze verjaardag op zaterdag 8 september met leuke spelletjes voor de kinderen en lekkers voor papa, mama, opa of oma.
Ook is er een grote verloting deze dag met vijf ronden van 50 eurocent en een mega ronde van 1 euro met fantastische prijzen. Voor iedereen zijn er volop traktaties deze dag. Er is verder onder meer touwtje trekken, een ballonnenclown, grabbelton, schminken en envelop trekken.
Het feest in de speeltuin aan het Rijzenwiel in de wijk Kinderdijk begint om 11:00 uur. Het bestuur hoopt op een grote opkomst voor de 85e verjaardag.

Verzamelbeurs
12:00, Alblasserdam, Landvast. In Landvast aan de Haven in Alblasserdam wordt op zaterdag 8 september van 12.00 tot 15.00 uur weer een verzamelbeurs gehouden.
Deze verzamelbeurs wordt bezocht door verzamelaars van onder meer postzegels, sigarenbanden, ansichtkaarten, speldjes en munten. Maandelijks worden verzamelingen te koop aangeboden afkomstig uit 'zolderopruimingen'. Die is voor iedereen mogelijk. Voor meer informatie: 078-6156814.

Papendrecht krijgt eigen editie Zing Nederlands Met Me
14:30, Papendrecht, Theater De Willem. Theater De Willem is zaterdag 8 september het decor van Zing Nederlands Met Me. Na steden als Amsterdam, Den Haag en Deventer komt er nu ook een Papendrechtse editie van dit evenement waarbij 'oude' en nieuwe Nederlanders met elkaar zingen. Tijdens Zing Nederlands Met Me worden vijf eigentijdse Nederlandstalige liedjes gezongen rond het thema 'Samen'. Om een idee te geven: op het programma staan onder meer 'Mag ik dan bij jou?' van Claudia de Breij en 'Iedereen is van de wereld' van The Scene.
Eerst wordt geoefend waarna de liedjes in hun geheel worden gezongen. Dat gebeurt onder begeleiding van een gelegenheidsband en twee zangeressen. Het evenement is leuk voor kinderen vanaf zeven jaar. De toegang is gratis. Het zingen begint om 14.30 uur; de deuren van De Willem gaan open om 14.00 uur. Na afloop (rond 16.00 uur) is er gelegenheid om, voor eigen rekening, wat te drinken en elkaar te ontmoeten.

zondag 9 september

Jeugddienst
17:00, Papendrecht, Elimkerk. In de Elimkerk aan de P.C. Hooftlaan 178 in Papendrecht wordt op zondag 9 september vanaf 17.00 uur een jeugddienst gehouden. Thema is 'twijfel'. Spreker is Jasper Knol en de muziek wordt verzorgd door Breath.

maandag 10 september

Opening Havenfestival en toneelavond PJG
20:00, Alblasserdam, Landvast. In Landvast aan de Haven in Alblasserdam wordt om 20.00 uur het 28e Havenfestival geopend, met direct daarna de toneelavond van PJG Toneel. Zij voeren 'Ja zuster, nee zuster' op. Voor meer informatie: www.havenfestival-alblasserdam.nl.

dinsdag 11 september

PCOB-middag
14:00, Nieuw-Lekkerland, Hoeksteen. In de Hoeksteen aan de Vonckstraat 13 in Nieuw-Lekkerland op de PCOB van Nieuw-Lekkerland op dinsdag 11 september het winterseizoen. Daan van de Leer komt vertellen over het Reilen en Zeilen in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. De middag begint om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is de kerk open en is de koffie/thee klaar. Voor meer informatie: Annie Stam via 0184-681836.

Bibliotheek Papendrecht: Digitaal Inloopspreekuur
15:00, Papendrecht, Bibliotheek Papendrecht. Tot 17.00 uur is er digitaal inloopspreekuur in Bibliotheek Papendrecht. Hier kan iedereen gratis binnenlopen met vragen over het gebruik van internet en digitale media. Toegang is gratis en deskundig begeleider is aanwezig om vragen te beantwoorden. Aanmelden is niet nodig.

Dok11 Clubkasrun
18:30/19:30, Alblasserdam, Dam/Plantageweg. De Dok11 Clubkasrun wordt gehouden op dinsdag 11 september, met de start voor jeugd om 18.30 uur en voor volwassenen om 19:30 uur. De Clubkasrun wordt gehouden op de Dam en de Plantageweg in Alblasserdam. Meer informatie: www.havenfestival-alblasserdam.nl.

Opening seizoen Pascal
18:45, Papendrecht, Denksportcentrum. Schaakclub PASCAL start dinsdagavond 4 september weer voor jong en oud in het Denksportcentrum in Papendrecht. De schaakvereniging is voor mensen die geregeld een gezellige en serieuze pot willen schaken, variërend van huisschaker tot iets meer dan dat. Voor meer informatie: www.schaakclubpascal.nl. Er zijn na de herfstvakantie op de zaterdagmorgen in de bibliotheek van Alblasserdam weer tien schaakworkshops. Voor meer info: meinte.smink@gmail.com.

woensdag 12 september

Koersbal in De Strevenaer
9:45, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren.

Senioren gaan 'Aan tafel' in het MFC Maasplein
12:00 uur, Alblasserdam, MFC Maasplein. Iedere woensdag organiseren Waardeburgh en Smile in het MFC Maasplein een 'Aan Tafel'. Een gezamenlijke maaltijd voor senioren. De maaltijd kost 6,50 euro en wordt gehouden van 12.00 tot 13.30 uur in het MFC Maasplein, Maasstraat 30 in Alblasserdam. Aanmelden is noodzakelijk en kan tijdens kantooruren tot uiterlijk 14.00 uur op de vrijdag van te voren via de receptie van zorgcentrum De Waard via telefoonnummer (078) 692 15 15.

Open Eettafel
12:30, Nieuw-Lekkerland, Waellant. In 't Waellant aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland wordt op woensdag 12 september weer een Open Tafel gehouden voor alle mensen van 55 jaar en ouder uit Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk.
De maaltijd begint om 12.30 uur. Aanmelden kan tot maandag 10 september 10.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro, exclusief drankje. Voor aanmelden, vervoer naar 't Waellant en/of meer informatie: het Service- en Informatiepunt van de L. en N. Smit's Stichting, iedere werkdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur of 0184-689360. Zie ook www.smitsstichting.nl.

Spelmiddag in De Strevenaer
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Poppenkast
14:30/15:15/16:00, Alblasserdam, Makadocenter. Op het binnenplein van het Makadocenter wordt op woensdagmiddag 12 september driemaal een poppenkastvoorstelling gegeven door Fritsie Duikelaar. Dit gebeurt in het kader van het Havenfestival. Meer informatie: www.havenfestival-alblasserdam.nl.

Vlottenrace
18:30, Alblasserdam, Haven. In de Haven van Alblasserdam wordt op woensdag 12 september vanaf 18.30 uur weer de Vlottenrace gehouden in het kader van het Havenfestival. Meer informatie: www.havenfestival-alblasserdam.nl.

donderdag 13 september

Open eettafel Streefkerk
12:00, Streefkerk, De Strevenaer. Meer informatie: Sonja IJsbrandy 0184-684211 of Petra v.d. Vlist 06-53886857.

Buitenfilm bij Landvast
18:00, Alblasserdam, Landvast. In en om Landvast aan de Haven te Alblasserdam wordt op donderdag 13 september de buitenfilm 'Finding your feet' (met diner) vertoond. Voor meer informatie en aanmelding: Landvast. Inloop start om 18.00 uur.

vrijdag 14 september

Taptoe
20:00, Alblasserdam, Raadhuisplein. Op het Raadhuisplein in Alblasserdam wordt op vrijdagavond 14 september weer de Taptoe gehouden in het kader van het Havenfestival. Optredende korpsen zijn ESCA, Rijnmondband en Tamarco. Entree is gratis.

zaterdag 15 september

Braderie en afsluitend feest Havenfestival
09:00, Alblasserdam, centrum. In het centrum van Alblasserdam wordt tot 17.00 uur de braderie gehouden met presentaties van bedrijven en verenigingen, veel muziek, spelletjes en sportieve activiteiten. Vanaf 20.00 uur begint het Feest aan de Haven met drie podia. Daarop: de DJ Contest, bands, dj's en jazzband Ice Cream. Om 21.00 uur is de Watershow in de Haven met 21 gekleurde fonteinen. Meer informatie: www.havenfestival-alblasserdam.nl.

Nazomerfair voor ontwikkelingswerk in Nicaragua
09:00, Nieuw-Lekkerland, Kleyburgplein. Op winkelcentrum Kleyburg in Nieuw-Lekkerland wordt op zaterdag 15 september van 09.00 tot 15.00 uur een nazomerfair gehouden, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan ontwikkelingswerk in Nicaragua
Diverse bedrijfjes en bedrijven hebben zich aangemeld om mee te doen. Ook zijn er diverse activiteiten voor kinderen zoals bijvoorbeeld schminken. Tegelijkertijd is er ook een kleedjesmarkt voor kinderen.
Verder zijn er diverse kramen waar men lekkere dingen kan kopen, zoals echte Tortilla's uit Nicaragua gemaakt door lokale bewoners uit Nicaragua die momenteel in Nieuw-Lekkerland verblijven.
Er wordt ook een heerlijke feesttaart verloot. Verder zijn er wat kramen met leuke hebbedingen zoals, steigerhouten kleine meubelen, leuke kransen en dergelijke.
De opbrengst van deze fair gaat in zijn geheel naar het werk dat verricht wordt in Nicaragua.

Herfstmarkt Het Palet
09:00, Papendrecht, Het Palet. Op zaterdag 15 september van 09.00 tot 15.00 uur is in de tuin van Het Palet, Vincent van Goghlaan 505 te Papendrecht, weer de gezellige Herfstmarkt. Een leuke rommelmarkt voor jong en oud, met spelletjes en pannenkoeken. Van maandag 3 tot maandag 10 september kunnen bruikbare spullen worden gebracht (huishoudelijke artikelen, speelgoed, snuisterijen, boeken, enzovoorts). Ieder jaar maken de bewoners van de woongroepen Het Palet en Van Gogh er met hun vrijwilligers een leuke dag van de Herfstmarkt voor alle bezoekers. Met de opbrengst kunnen extra activiteiten worden ondernomen.

PellerPop in Papendrecht
18:00, Papendrecht, Vondelpark. Op zaterdag 15 september wordt in Papendrecht de eerste editie gehouden van PellerPop.
PellerPop is het nieuwe Papendrechtse festival, georganiseerd voor en door jongeren, ondersteund door het Jeugd- en Jongerenwerk Papendrecht en vindt plaats van 18:00 tot 23:15 in het Vondelpark.
Het is een lokaal jongerenfestival vol muziek en foodstands. Naast optredens van lokaal talent zullen ook Jonna Fraser, DJ Dylvn (DJ van Ronnie Flex) en Equalz tijdens deze avond op het podium staan. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

zondag 16 september

Bemoedigingsdienst in Papendrecht
19:00, Papendrecht, VBG. Zondagavond 16 september houdt de Vrije Baptisten Gemeente te Papendrecht weer een Bemoedigingsdienst. Van tijd tot tijd hebben we allemaal bemoediging en vertroosting nodig. Van 19:00 tot 20:00 uur wordt het thema 'Nooit meer alleen' uitgediept door middel van onder andere muziek en een korte overdenking. Er is geen kinderoppas. Voor meer informatie: www.baptistenpapendrecht.nl.

dinsdag 18 september

Digitaal inloopspreekuur
15:00, Papendrecht, Bibliotheek Papendrecht. Tot 17.00 uur is er digitaal inloopspreekuur in Bibliotheek Papendrecht. Hier kan iedereen gratis binnenlopen met vragen over het gebruik van internet en digitale media. Toegang is gratis en deskundig begeleider is aanwezig. Aanmelden is niet nodig.