• Burgemeester Paans te midden van enkele schippers en deelnemers.
• Burgemeester Paans te midden van enkele schippers en deelnemers.

Schippers watersportvereniging Alblasserdam:

Varen om ziekte even te vergeten

alblasserdam • Acht schippers van Watersportvereniging Alblasserdam hebben afgelopen zaterdag een bijzondere dag geboden aan tachtig kankerpatiënten. Zij kregen een geheel verzorgd vaartocht aangeboden door de Biesbosch. Na een ontvangst met koffie en gebak in de ontvangstruimte van de Watersportvereniging aan het Havenplein 7, werden ze welkom geheten door burgemeester Jaap Paans. Daarna werd de groep van tachtig kankerpatiënten verdeeld over acht pleziervaartuigen.

De coördinatie van de vaartocht lag in handen van stichting Vaarkracht, die in het hele land watersportverenigingen aangeschreven had om mee te doen. Kankerpatiënten konden zich opgeven voor een vaartocht naar keuze, waardoor de deelnemers in Alblasserdam uit het gehele land afkomstig waren.

"De verhalen die je hoorde waren soms hartverscheurend", vertelt Koos Bouter. Hij was één van de schippers die een groep mensen meenam op zijn boot. "Zo vertelde iemand dat hem volgende week weer een operatie van acht uur te wachten stond."

Goed gelukt

"De dag was bedoeld voor kankerpatiënten die vanwege hun ziekte alleen maar in het ziekenhuis of thuis kunnen zijn", vervolgt Bouter. "Het moest een dag worden waarop ze hun zorgen en hun ziekte even zouden kunnen vergeten. We denken dat dit goed gelukt is!"

Koos Bouter heeft met veel genoegen meegedaan aan deze bijzondere vaartocht. "Het was ontzettend leuk en dankbaar om te doen", zo blikt hij terug. "Ze bedankten wel drie of vier keer en sommigen wilden zelfs geld betalen voor de vaartocht. Maar dat wilden we niet. Ik vertelde dat ze dat in de pot moesten doen voor Vaarkracht, zodat die in de toekomst nog meer van dergelijke dagjes uit kan organiseren."