• Een afbeelding van het schip, zoals dat er waarschijnlijk uit heeft gezien. Links het anker.
• Een afbeelding van het schip, zoals dat er waarschijnlijk uit heeft gezien. Links het anker. Foto: Fred van Os

Onthulling 't Anker aan Pontonniersweg

papendrecht • burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht onthult op vrijdag 14 september om 16.00 uur de nieuwe naam van het wooncomplex Pontonniersweg 59-94 te Papendrecht.

Op de gevel staat vanaf nu de naam 't Anker. De naam staat symbool voor vastigheid, veiligheid en verbondenheid met de rivier. Pal voor het complex staat al jaren een eeuwenoud anker, dat de weg wijst naar de Jachthaven én naar het complex, dat nu dezelfde naam draagt.

Zowel het anker als het complex hebben een lange geschiedenis achter de rug. Het anker werd door de Gebr. van der Griend op 31 oktober 1967 opgebaggerd uit het Hollandsch Diep. Jarenlang lag het verroeste anker in een hoek van de loswal op 't Zand. Later kreeg het een plaatsje in het Vondelpark. Door tussenkomst van burgemeester Bandell werd het anker verplaatst naar de ingang van de Jachthavenweg. In het weekend van 22 op 23 mei 2010 is de stok van het anker echter door brand verwoest. Op de gemeentewerf is het anker van een nieuwe stok voorzien, waarna het is teruggeplaatst. Op initiatief van Jan van Wijngaarden is er een plaquette bij het anker geplaatst, die door de toenmalige wethouder van Cultuur is onthuld.

Wat de geschiedenis is van het anker, was tot voor kort niet bekend. Tot enige naspeuringen leidden tot het vermoeden dat het anker toebehoorde aan de tweemaster Sarah, een Engelse 'snauw' (of snow), die in 1818 in Sunderland (nabij Newcastle) van stapel liep en op 21 november 1860 met een lading kolen onderweg naar Schiedam in een vliegende storm op de Sassenplaat in het huidige Hollandsch Diep - toen ook wel 'the Oester' (van Oosterschelde) genoemd- is gestrand. Wellicht dankzij het anker hebben alle bemanningsleden dit avontuur overleefd.

Het wooncomplex werd ruim dertig jaar geleden gebouwd, in de tijd dat de Pontonniershaven nog zijn oude kades had en er nog een aantal barakken stonden. De ingang van de Pontonniersweg was toen een Baileybrug; pal er achter stond het huisje van de wachtcommandant, dat inmiddels het hoofdkwartier was geworden van de havenmeester. Het wooncomplex is gebouwd als eerste van een reeks van appartementencomplexen langs de Pontonniersweg tot aan 't Zand toe. Veel Papendrechters, oud-schippers, weg- en waterbouwers en gewoon mensen die van de rivier houden, hebben hier hun stek aan de rivier gevonden. Op initiatief van Jan van Wijngaarden draagt het complex nu de naam 't Anker, als hommage aan de mooie plek waar het staat: aan de rivier. Op vrijdag 14 september om 16:00 uur zal de naam onthuld worden door burgemeester Aart-Jan Moerkerke, geholpen door Jan van Wijngaarden, inmiddels zelf ook woonachtig in het appartementencomplex.