• Mirjam en Hadassah in de pluktuin.
• Mirjam en Hadassah in de pluktuin. Foto: Janny den Besten

'Leuk om te laten beleven hoe alles groeit en bloeit'

Eerste pluktuin in Molenwaard

nieuw-lekkerland • Erik en Mirjam van der Velden-den Ouden liepen al een tijd met het idee rond om een pluktuin te beginnen. Het lag in de lijn van hun beroepen. Erik is hovenier en Mirjam werkt als bloemist in een bloemisterij.

Twee jaar geleden kwamen ze met de vraag voor een stuk grond bij Mirjams ouders die een boerderij aan de Elzenweg hebben. Die reageerden daar positief op. Het stuk land waar Mirjams paard liep, kon gebruikt worden. Alle paarden verhuisden naar de andere kant van de boerderij. En de eerdere paardenwei werd bestemd voor pluktuin.

Oude caravan

Vorig jaar plaatsten ze allereerst een oude caravan op het terrein. Deze werd opgeknapt en geverfd en dient nu als rustig 'stekkie' voor Erik, Mirjam en hun drie kinderen van respectievelijk twee, vijf en acht jaar. Van de wilgen rond de boerderij werden takkenbossen gemaakt als afscheiding. Houtsnippers vormen de bodembedekking, zowel op het terras als op de tuinpaden.

"In het ontwerp tekenden we kronkelpaadjes, omdat het ook om de beleving van de natuur gaat," vertelt Mirjam. "We hebben twee vakken met vaste planten, twee vakken met dahlia's en één vak met een zaaimengsel. Dat bevat een stuk of 30 soorten bloemen, maar het is altijd afwachten wat er opkomt. Qua onderhoud moeten we onkruid schoffelen bij de vaste planten en met warm weer begieten we de tuin met slootwater."

Lust voor ogen

De pluktuin is een lust voor ogen. Hemelsblauwe korenbloemen, gipskruid, zonnebloemen, felrode klaprozen en nog veel meer heten de bezoekers een kleurrijk welkom. Ook worden de mensen hartelijk begroet door zowel Mirjam als haar vijfjarige dochtertje Hadassah. "Mama heeft de pluktuin gemaakt."

Ze overhandigt een visitekaartje en wijst naar het tafeltje met drinken en koekjes. Op het bord erboven staat geschreven: Zelfbediening.

Rondleiding

Koffie, thee, limo, chocoladekoekjes en homemade koekjes zijn te koop. Hadassah schudt met het busje. "Hier zit het geld in." Ongevraagd leidt ze de bezoeker rond naar het gezellige zitje met houten banken met kussens erop, naar de trampoline en naar de hangmat. "Daar mag je in liggen."

Mirjam geeft de plukkers intussen een snoeischaar en emmer met een bodempje water. "Omdat het al wat later op de dag is, verwelken de bloemen eerder. Vandaar dat water. Als de mensen de bloemen thuis goed schuin afsnijden en meteen in het water zetten, blijven ze lang vers. We krijgen enthousiaste reacties: 'Mijn boeket stond wel een week lang!'.

Tiptop eruitzien

Erik zorgt dat de tuin er tiptop uitziet, Hij gebruikt zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Omdat artisjokken erg gevoelig zijn voor luizen, heeft hij er bijvoorbeeld afrikanen tussen geplant. Hadassah legt uit: "Die houden de beestjes weg." Mirjam houdt zich het meest met de klanten bezig en met publiciteit via Facebook (pluktuin veld 1) en Instagram. "We zijn de enige pluktuin in de omgeving," vertelt ze.

Veel plukkers

"De dichtstbijzijnde is pas in Rhoon. Tot nu toe zijn er veel plukkers geweest en het is niet te zien aan de tuin. Buiten de openingstijden drinken we hier ook koffie met familie of vrienden en genieten van de natuur en van de gezelligheid. Wat de pluktuin betreft, willen we een stukje van de schepping delen. Hoe leuk is het om mensen te laten beleven hoe alles groeit en bloeit!"

De pluktuin aan Elzenweg 1 te Nieuw-Lekkerland is elke zaterdag open van half elf tot half vijf.

Janny den Besten