Ronde van Papendrecht
Ronde van Papendrecht Richard van Hoek Fotografie

De Ronde van Papendrecht werd voor de 65e keer georganiseerd

Lars van der Haar wint in Papendrecht

papendrecht • Veldrijder Lars van der Haar heeft zaterdag 2 juni bij de elite/beloften de 65e editie van de Wielerronde van Papendrecht gewonnen.

Samen met Harmen Baas, Patrick Bos en Marvin van Spronsen kon Van der Haar vroeg ontsnappen. Die samenwerking beloonde zich in een sprint tussen de vier heren. Van der Haar bleef na tachtig kilometer door de wijk Westpolder zijn naaste concurrenten voor.

Eerder werd Lars van der Haar uit Amersfoort tweemaal wereldkampioen veldrijden bij de beloften. In de elite won hij diverse wereldbekers en werd hij Europees Kampioen. Zomers koersen veldrijders niet, en rijdt Van der Haar regelmatig een criterium.

Bij de dames won Silke Smulders na een spannende koers. Die leek lange tijd, ondanks diverse demarrages, op een massasprint uit te draaien. Maar Silke Smulders, Roos Markus en Alicja Verhagen konden nog net op tijd uit het peloton wegspringen, om dat te voorkomen. De sprint tussen het drietal werd nipt gewonnen door Smulders. Bij de sportktasse 19+/amateurs 40+ ging een oude bekende met de winst aan de haal. Evenals vorig jaar, kwam Laurens Koster uit Oegstgeest als eerste over de meet.

Zaterdag werd er niet alleen gefietst. Voor de tweede keer stond er ook een hardloopwedstrijd op het programma. 65 lopers streden om de winst op de 4 mijl van Papendrecht. Bij de heren zegevierde Papendrechter Roy Hoornweg, gevolgd door Henkjan Braven uit Nieuwpoort en Leendert van der Lugt uit Capelle aan den IJssel.

Hoornweg was direct na het startschot alleen op weg door de straten van zijn eigen woonplaats. Zijn doel was een goede trainingsloop af te werken met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur. Dat haalde hij ruimschoots, want hij kwam na 18 minuten en 42 seconden over de finish. Een parcoursrecord, waarvan de organisatie verwacht dat het nog wel even blijft staan.

Bij de dames was Roos Blokhuis uit Hoornaar de snelste. Met een tijd van 21 minuten en 34 seconden, liep ook zij een parcoursrecord. De tweede en derde plaats waren hier voor Nay Seddik uit Dordrecht en Cora Vlot uit Alblasserdam.

Volgens Hoornweg is de 4 mijl van Papendrecht een loopwedstrijd met potentie. De ronde is snel en volledig afgezet en er staan nu twee hele scherpe tijden als parcoursrecord. Hij vond het prachtig om met veel bekenden aan de kant een wedstrijd in eigen huis te winnen.