• Liane de Keijzer met haar buikorgel.
• Liane de Keijzer met haar buikorgel. Foto: Janny den Besten

Workshops, 'wasvrouw', suikerspinmaker, buikorganist

'Van mijn hobby mijn beroep gemaakt'

molenaarsgraaf/kinderdijk • Liane de Keijzer-Hoefnagel (47) stond jarenlang bij haar vaders garagebedrijf aan de pomp. Haar vrije uurtjes vulde ze van kinds af aan met creatief bezig zijn.

Ze had een hekel aan breien en haken, maar was graag bezig met plakken en leuke dingetjes in elkaar zetten. Dertien jaar geleden verhuisden zij en haar man en zoon vanuit Kinderdijk naar hun huidige pand in Molenaarsgraaf. Doordat dit zo'n groot gebouw was (een vroegere fietsenhandel), bedacht ze: "Met dit pand kunnen we alles doen wat we willen." En inderdaad, ze gebruiken de ruimte voor het geven van workshops, als restauratiewerkplaats en als 'tastbaar dagboek'.

Oude voorwerpen

Zowel de beneden- als bovenverdieping staat vol met oude voorwerpen. Klokken, weegschalen, wasborden, auto's, fietsen, accordeons, beeldjes van accordeons, enzovoort. "Wij noemen het geen museum," vertelt Liane, "want het is niet om te bezichtigen. Ik noem het een 'tastbaar dagboek', want alle voorwerpen zijn een herinnering.

"Mijn schoonvader en mijn man zijn samen begonnen om deze Citroën uit de dertiger jaren op te bouwen. Nu gaan mijn man en zoon hem verder afmaken. Die zes oude fietsen zijn van onze opa's en oma's, tantes en ooms geweest.:

"Dit stepje kochten we op een markt in Frankrijk. Het is een zogenaamde trottinette. Er bestaat ook een Citronette. Dat is zo'n zelfde stepje dat in een Citroën gelegd werd. Als je dan je Citroën voor onderhoud naar de garage bracht, kon je makkelijk thuiskomen op je Citronette. En deze olielamp is afkomstig uit het café van de wereldkampioen schaatsen Kees Verkerk."

Liane ging het huis ook benutten voor haar vele hobby's, zoals zijdeschilderen, (vlinder)kaarten maken, droog en nat vilten, oude boeken prepareren, enz. Nadat ze op uitnodiging bij Vrouwen van Nu een workshop had gegeven, volgden er steeds meer. Op diverse verenigingen, verjaardagen en clubs wordt ze gevraagd om een workshop te geven.

Altijd nemen de deelnemers een kant-en-klaar werkstuk mee naar huis. Behalve bovengenoemde technieken werkt Liane ook met oude fietsbanden. Vuilniszakken vol lekke banden krijgt ze van rijwielhandel Hoogeveen. Cursisten kunnen er een prachtige egel van maken of bijvoorbeeld een pinguïn. Bij een vorige workshop begeleidde Liane de dames uit de groep met het maken van een herfstkrans, terwijl de heren onder leiding van haar man mochten experimenteren met stoommachientjes.

De Molenhoek

In 2014 startte Liane met haar eigen bedrijf, De Molenhoek. Ook kocht ze een draaiorgel en kort daarna een buikorgeltje waarmee ze sindsdien overal optreedt. "Bij verenigingsavonden, bij avonden van De Zonnebloem, in verzorgingstehuizen en nog veel meer," vertelt Liane. "Ik speel, vertel over het instrument en maak een praatje met het publiek. Je maakt sfeer met zo'n muziekje en ik vind het leuk om mensen blij te maken. Mijn man heeft een rek en een tuig aan het buikorgel gemaakt, zodat ik het om mijn bovenlichaam kan hangen. Zo kan ik het vier uur lang dragen, maar dan ben ik ook echt versleten, want dat buikorgel weegt 9 kilo!"

"Sinds vorig jaar werkt Leo (mijn man) ook in het bedrijf. Hij repareert en restaureert alles op het gebied van mechanische technieken, vooral ook accordeons. Wij hebben van onze hobby's ons werk gemaakt. We hebben altijd meer ideeën dan tijd. Ik denk dat mensen veel meer kunnen dan ze denken. Mij heeft dit hobby-werk me in ieder geval veel meer zelfvertrouwen gegeven. Het heeft me bewuster gemaakt van mijn eigen kunnen."

q www.demolenhoek-vermaak.nl

Janny den Besten