Voorzitter Arjan Maat spreekt de aanwezigen toe.
Voorzitter Arjan Maat spreekt de aanwezigen toe. Foto: Jan Timmer

Vv Alblasserdam doet handreiking

alblasserdam • Heeft u het wel eens overwogen: mensen met wie u soms al vele jaren in onmin leeft uitnodigen voor een verzoeningsgesprek? Voetbalvereniging Alblasserdam deed het. Negentien mensen namen de moeite om naar 't Wapen van Alblasserdam te komen.

"Deze avond is bedoeld om met elkaar een streep te trekken onder wat gebeurt is en het glas te heffen op de toekomst", vertelt initiator Wim Vos (Club van 50 van vv Alblasserdam). "We hebben voor dat doel 44 mensen uitgenodigd die op één of andere manier niet meer op de club komen, terwijl ze er vroeger toch veel en lang actief waren. Het is spijtig om de relatief lage opkomst te moeten constateren. Dat kan op twee dingen duiden: mensen zijn nog steeds vol wrok óf ze hebben het verleden laten rusten." Dat laatste wil vv Alblasserdam ook, maar wél op de juiste manier. De vereniging verexcuseert zich als zij mensen gekwetst heeft of als oud-leden zich naar aanleiding van gebeurtenissen uit het verleden nog steeds onheus bejegend voelen. Aan de andere kant: kun je het de huidige clubleiding kwalijk nemen als iemand pakweg vijftien jaar geleden op een vervelende manier is weggegaan?

Verdrietig

Van de negentien aanwezigen in 't Wapen hebben er een aantal wat zaken gemeen: ze zetten zich in het verleden met hart en ziel in voor hun club en doen dat nu - om verschillende redenen - niet meer. Zoals Froukje Verboom-Huizinga. "Ik kom al jaren niet meer bij Alblasserdam. Dat heeft alles te maken met een vervelende gebeurtenis waarbij mijn man slecht werd behandeld. Dat deed ons beide zeer, temeer omdat hij zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor de vereniging, onder andere bij de realisering van het clubgebouw." Ook Wim Dijk is vanavond present. Bijzonder, want ook hij nam destijds niet al te vrolijk afscheid. En zo zijn er meer; mensen die boos, beledigd of verdrietig sportpark Souburgh verlieten. Dat Alblasserdam anno 2018 niet wegloopt voor deze gevoelens, siert de vereniging in het algemeen en Wim Vos en het bestuur in het bijzonder.

"Ik complimenteer Wim met dit bijzondere initiatief", zegt clubvoorzitter Arjan Maat. "Wij staan er als bestuur volledig achter. We willen graag dat mensen vooral genieten van wat ons allemaal bindt: voetbal. Lelijk praten over elkaar is niet bevorderlijk voor het plezier. Deze bijeenkomst heeft mede ten doel om afscheid te nemen van 'oud zeer' en met elkaar te praten over wat ons bindt. Ik wil al die mensen die we hebben uitgenodigd om vanavond bij ons te zijn bedanken voor hun inzet voor onze vereniging en hoop dat ze zich weer welkom en gewaardeerd gaan voelen bij onze mooie, 90-jarige vereniging. Wij willen niets liever dan dat."

Jan Timmer