• Arie den Boer en kleinzoon Bram op natuurparel Liesgras.
• Arie den Boer en kleinzoon Bram op natuurparel Liesgras. Foto: Richard Slagboom

Natuurparel Liesgras geopend

alblasserdam • Eigenaar Arie den Boer uit Alblasserdam heeft afgelopen zaterdag 26 mei samen met zijn kleinzoon Bram natuurparel Liesgras in Alblasserdam geopend.
Natuurparel Liesgras is een voormalig paardenlandje, dat in de herfst van 2017 natuurvriendelijk is ingericht met onder andere natuurvriendelijke oevers en greppels. Ook is er een beheerplan gemaakt om het terrein ecologisch te beheren en de natuur zo veel mogelijk de kans te geven.
Initiatiefnemer Arie den Boer vertelt: "In de media lees ik steeds vaker dat de natuur onder druk staat. Er zijn steeds minder bijen en vlinders. Soorten die zo belangrijk zijn voor de mens als bestuivers van groenten en fruit, maar ook als voedsel voor bijvoorbeeld vogels. Door een deel van mijn terrein ecologisch in te richten en te beheren probeer ik m'n steentje bij te dragen'
Natuurparel Liesgras maakt deel uit van het Prachtlint. Het Prachtlint verbindt in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden kleurrijke natuur, zodat bijen en vlinders, maar ook andere dieren, zich kunnen voeden, voortplanten en verplaatsen. Dat vindt Arie den Boer is belangrijk voor de toekomst, maar ook voor het oog. Prachtlint wordt gesteund door de provincie Zuid-Holland. Natuurparel Liesgras is normaal gesproken niet vrij toegankelijk, maar altijd te bewonderen vanaf het Buitenpad.


Brandweer redt kat uit gang kademuur

alblasserdam • De brandweer heeft zondagmiddag 20 mei een kat gered uit gang in een kademuur langs de rivier de Alblas in Alblasserdam. De kat was ter hoogte van de oude sluis bij de Dam naar beneden gesprongen en kon daar niet meer weg. Iemand zag dit en meldde dit bij de brandweer. De brandweer en dierenambulance kwamen ter plaatse om het dier te redden. Toen de brandweer de kat wilde pakken, sprong het dier het water in, zwom een eindje en verdween daarna in een meterslange gang in de kademuur. Een brandweerman kroop ook de gang in en wist de kat uiteindelijk met een schepnet te vangen. De kat werd in een mand gezet en overgedragen aan Dierenambulance ZHZ Drechtsteden. Medewerkers van de dierenambulance hebben het dier, dat erg gestrest was, meegenomen naar Rotterdam.