• Start tijdens de eerste 4 Mijl van Papendrecht.
• Start tijdens de eerste 4 Mijl van Papendrecht. Foto: Aangeleverd

Jubileum voor de Ronde van Papendrecht

Feestje voor lopers en wielrenners

papendrecht • Het waren 65 jaar geleden de Papendrechters Jan Zegelaar en zijn vrienden die het initiatief namen voor een wielerronde in hun dorp. Dat het evenement zo lang zou blijven bestaan, zullen ze niet vermoed hebben.

In de beginjaren veegden de organisatoren zelf het parcours schoon en gebruikten renners gewoon het water uit de Weteringsingel om na afloop het zweet van hun lijf te wassen. Tegenwoordig zijn de faciliteiten beter geregeld; slootwater komt er niet meer aan te pas.

Derde generatie

Initiatiefnemer Zegelaar wist zijn nageslacht enthousiast te maken voor het evenement. Zijn zoon Hans is maar liefst een halve eeuw bij de organisatie betrokken en kleinzoon Michel draait al ruim twee decennia mee in de Stichting Wielercomité Papendrecht.

Waarom is sinds 2017 aan de ronde een hardloopevenement verbonden? Peter Niemeijer van het wielercomité: "De wielerronde is een begrip, maar de populariteit van het hardlopen is enorm gestegen. We zochten eerst contact met Passaat, om te bekijken of we met de atletiekvereniging een hardloopevenement konden organiseren. Dat lukte niet." Dankzij Papendrechter Erik Klooster, een trouwe fan van de Ronde van Papendrecht, kwam er toch beweging in de zaak. Klooster stelde in 2016 zijn hardlooptrainingsmaat Lars Gerritsen voor aan Michel Zegelaar. Gerritsen stelde zich met veel enthousiasme beschikbaar om de eerste editie van de hardloopronde mede te organiseren. Niemeijer noemt het eerste overleg met Gerritsen een 'één-tweetje'. "Aangezien wij al veel faciliteiten hebben, is dat voor de organisatie van 4 Mijl van Papendrecht makkelijk."

Later maakten de wegatleten Micheal Raaijmakers, Aalbert Mintjes en Robin Robart het organisatieteam compleet.

Meer publiek

Lars Gerritsen zag meteen de mogelijkheden van een gecombineerd evenement. Hij vertelt: "Het publiek kan bij dit evenement naast lopers ook de fietsers zien. En de mensen zien de lopers vier keer langskomen, want deelnemers maken vier rondjes van 1600 meter, een Engelse mijl. Voor de Ronde van Papendrecht is het een manier om meer publiek te trekken."

Gerritsen is zelf een enthousiaste hardloper. "Sinds mijn zesde zit ik op atletiek. Momenteel ben ik net terug uit Portugal, ik train voor het NK in juni. Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiding geleerd om events te organiseren." Vorig jaar verschenen er bijna veertig lopers aan de start. Niemeijer: "We kregen positieve feedback van lopers en van het wielerpubliek. Dit jaar is het onze doelstelling 100 tot 150 lopers op de deelnemerslijst te noteren. We willen meer publiek genereren voor een evenement met sporten die elkaar kunnen versterken. Vorig jaar is dat al goed gelukt."

Voor een hardloopevent is 100 à 150 deelnemers aan de lage kant. Wordt het bewust wat kleinschalig gehouden? Gerritsen: "We zijn vorig jaar pas begonnen, het moet nog bekendheid gaan krijgen. Elk jaar proberen we het verder op te bouwen. Vorig jaar was het geslaagd, nu hopen we op meer deelnemers. Daarom zijn we langer van tevoren begonnen met voorbereiden."

Er is een unieke herinnering voor de deelnemers. Een professionele fotograaf maakt een actiefoto van ieder deelnemer, die gratis kan worden gedownload.

Typerend voor de Ronde van Papendrecht zijn de lokale sponsoren en de strakke organisatie. Niemeijer: "Die goede organisatie danken we aan onze jarenlange ervaring. Ook van deelnemers krijgen we daar complimenten over." Dankzij de sponsoren kan de organisatie ieder jaar een goed doel steunen. Dit jaar is dat het G-team van Voetbalvereniging Papendrecht. Ook voor het publiek maakt de organisatie er op 2 juni een feestje van, met een cateringplein, speakers die anekdotes vertellen, muziek, een vip-plein voor sponsoren en een springkussen voor kinderen.

Damesklasse

Voor het eerst staat er dit jaar, naast de sportklasse en de elite/beloften, een klasse van dames op het programma. Het parcours heeft een lengte van circa 1600 meter, start en finish zijn gelegen aan de Constantijn Huijgenslaan. Om 11.30 uur starten de dames (elite/belofte club-vr./amateur-vr./junior-vr (40 km). Om 13.00 uur is de sportklasse aan de beurt (50 km). Om 14.15 uur gaan de lopers van de 4 mijl van Papendrecht van start. Het programma wordt om 15.30 uur afgesloten met de elite/beloften (80 km).

Renners kunnen zich aanmelden via de website van de KNWU: www.knwu.nl. Voor meer informatie: www.rondevanpapendrecht.nl. Lopers kunnen inschrijven op 4mijlvanpapendrecht.nl. Op deze site zijn onder andere de starttijden te vinden.

Anne Marie Hoekstra