• De beoogde wethouders en hun onderhandelaars tonen het vijfsporenbord.
• De beoogde wethouders en hun onderhandelaars tonen het vijfsporenbord. Foto: Bert Bons

Coalitie Alblasserdam: mooie plannen

alblasserdam • De partijen SGP, PvdA en CDA zijn in Alblasserdam tot een coalitieakkoord voor de periode 2018-2022 gekomen. Het boekwerkje met plannen draagt de titel 'Samen maken we Alblasserdam'.

De coalitie bouwt voort op de samenwerking die in de periode 2014-2018 tussen de drie partijen reeds heeft plaatsgevonden en heeft tegelijkertijd een nieuwe focus en set met afspraken voor de komende jaren gemaakt. Net als in de periode 2014-2018 is het motto 'Samen Doen' kenmerkend voor de bestuursstijl. Wel komen er spelregels die onder meer duidelijk moeten maken hoe partijen kunnen meedenken en meepraten en wie wanneer een beslissing neemt.

Formateur en SGP-onderhandelaar Peter Verheij: "Afgelopen maand hebben we met elkaar goede, opbouwende en positieve gesprekken gevoerd waarin we elkaar hebben uitgedaagd en de samenwerking hebben verdiept. Onze gezamenlijke visie op Alblasserdam was leidend, gesteund op een aantal basisprincipes en waarden die de rode draad vormen voor onze wensen en manier van werken. De redenen waarom het in Alblasserdam prettig wonen en ondernemen is, staan centraal. Op vijf sporen willen we het verschil maken om dat verder te versterken.''

De vijf sporen zijn als volgt benoemd: Actiever en zorgzamer, Buiten beter, Beter wonen, Bereikbaarder en Ondernemender. Per spoor heeft zij aangegeven waarmee ze het verschil wil maken.

Concrete plannen

De coalitiepartijen hebben een aantal onderwerpen waarover ze meer duidelijkheid willen krijgen of waaraan ze concreet willen werken. Er ligt bijvoorbeeld een bouwopdracht voor ruim 700 woningen. Die gaan gerealiseerd worden op het Mercon Kloos-terrein en op Haven-Zuid. Ook zijn er kleinere locaties beschikbaar die nu nog een andere bestemming hebben, maar die beschikbaar komen voor woningbouw. Gedacht moet worden aan het Wipmolenterrein, de Pijlstoep, de Dirklocatie en ontwikkellocaties langs de dijk, zoals wooncentrum Baas en Kassen achter Noordsteate. Er zal daarbij met name ook aandacht zijn voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Ook heeft de gemeente Alblasserdam een betere ontsluitingsweg voor de West-Alblasserwaard op het verlanglijstje staan. "We noemen het geen derde ontsluiting, want dan zou het lijken alsof het alleen voor Alblasserdam een functie heeft", vertelt Peter Verheij. "Nieuw-Lekkerland heeft ook een groot belang en daarom willen we graag in overleg met de gemeente Molenwaard om een ontsluitingsweg te creëren door de West-Alblasserwaard."

Elders op deze pagina staat nog meer informatie over het coalitieakkoord en de uitvoering daarvan.