Febby Phiri (links) en Fiennes Bbuna in Kinderdijk
Febby Phiri (links) en Fiennes Bbuna in Kinderdijk Foto: Petra Scheurwater

Zambianen voor huwelijk in Kinderdijk

kinderdijk • Tussen alle toeristen vallen ze nauwelijks op, maar Febby Phiri en Fiennes Bbuna zijn geen normale vakantiegangers in Nederland. Zij zijn namelijk ambassadeurs van Family in Christ Mission in Zambia. Een christelijke organisatie die ontwikkelingswerk in het gebied Mazabuka bevordert, maar dit met name laat doen door lokale bewoners.

Sinds 1993 zijn daar onder andere een school, een consultatiebureau, een weeshuis, een ziekenhuis en een kerk gerealiseerd, die een gebied van zo'n van zo'n 25 kilometer rondom de basis bedienen. Daar wonen ongeveer 10.000 tot 15.000 mensen. Aanleiding voor het bezoek aan Nederland van de Zambiaanse ambassadeurs van de stichting is het huwelijk van Wout Kleine en zijn Henny. Kleine heeft vanaf 2002 vele lange reizen gemaakt naar Zambia, om daar projecten te begeleiden en mensen te bemoedigen. Bbuna is de dominee van de gemeenschap in Zambia en zal het huwelijk van Wout en Henny inzegenen. "Het is mooi om onze vriend en zijn vrouw de zegen van God mee te geven. Want daarmee begint alles, alles gaat van God uit." Ook heeft de dominee op 6 mei gepreekt in de Ichtuskerk in Alblasserdam, waar van de stichting uitgaat.

Het aangename wordt deze twee weken met hard werken gecombineerd. Want naast de bruiloft zijn de Zambianen hier ook heen gekomen om fondsen te werven om een nieuwe ambulance aan te kunnen schaffen, vertelt manager van het project, Febby Phiri. "We hebben wel een ambulance om patiënten te vervoeren van hun huizen naar het ziekenhuis en terug. Maar die is niet goed meer, die hobbelt en is oncomfortabel. Bovendien is hij te duur in onderhoud, repareren is duurder dan een nieuwe aanschaffen." Ook ontmoet het tweetal sponsors van het project in Zambia, zo worden er jaarlijks onder ander duizenden euro's aan medicijnen gedoneerd aan het ziekenhuis. Waardoor een heleboel ziektes in Mazabuka onder controle zijn, zoals hiv en tuberculose. De combinatie educatie en gezondheidszorg is heel belangrijk in Zambia, vertelt Phiri. "Het leven van de mensen is verbeterd. Ze leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, daardoor worden ze minder snel ziek en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. Ze hebben geleerd hoe ze het verspreiden van ziektes, zoals hiv, tegen kunnen gaan en dat er medicijnen voor zijn. Ook weten ze wanneer ze wel moeten komen, bijvoorbeeld als ze langer dan twee weken blijven hoesten. Ze hebben geleerd dat de medicijnen van de traditionele genezer niet werken, en komen nu op tijd naar het ziekenhuis. Daardoor hebben wij nog maar een paar gevallen van tuberculose per jaar."

Meer informatie over Family in Christ Mission in Zambia is te vinden op www.fcmh.nl.