• Vlnr: Hermine, Ester, Pieter Jan, Lisette en Ciska.
• Vlnr: Hermine, Ester, Pieter Jan, Lisette en Ciska. Foto: Anne Marie Hoekstra

Papendrechters enthousiast over kunst & cultuurweek

Event brengt creativiteit naar boven

papendrecht • In no time hadden 55 mensen zich aangemeld om van 13 tot 17 juni een containerdorp te vullen met hun creativiteit. Samen met cultuurmakelaar Pieter Jan den Hartigh maakt Lisette Human nu overuren om de organisatie rond te krijgen.

"Twaalf containers gaan we vullen met onder andere fotografie, beelden, schilderijen, boeken en muziek", vertelt Lisette. "Op de Markt komt bij het containerdorp een podium waar dansers optreden, jongeren kunnen meedoen met beatboxen en graffiti spuiten. Bezoekers kunnen gratis allerlei creatieve workshops volgen." Het evenement draagt de naam 'Music, art & lemonade'.

Verdwenen tuinen

Twee mensen die enthousiast reageerden zijn schrijfster Hermien Stok en kunstenares Ciska de Vries. Zij laten zich ter gelegenheid van het evenement inspireren door de verdwenen tuinen van de Heerlijkheid van Papendrecht aan de Kerkbuurt. Een plek waar ooit de rijke vrijheren een statig herenhuis bewoonden en hun heerlijkheid bestuurden. Ester Korteland heeft samen met haar man onder andere een fruitteeltbedrijf en landwinkel op de plek van de vroegere heerlijkheid. Als zij over de historie vertelt, lichten de ogen van Hermien op. "Ik hou van geschiedenis, hier kan ik een leuk verhaal over schrijven. Ik ben heel nieuwsgierig, wil weten hoe het huis in elkaar heeft gezeten, hoe de kelders eruitzien, de oude tuinen."

Straks kunnen kinderen zich op hun beurt door het verhaal van Hermien laten inspireren. Die inspiratie mogen ze benutten tijdens schilderworkshops met Ciska. Midden in het groen van de heerlijkheid gaan schoolklassen straks aan de slag met penseel en verf.
Het is de verdienste van Lisette en Pieter Jan dat Ester, Ciska en Hermien elkaar vonden. Lisette: "We hebben op een ochtend eerst Ester bezocht. Zij vertelde ons over de geschiedenis van de heerlijkheid." Ester: "Mevrouw Blokland heeft onderzoek gedaan naar de tuinen die hier ooit geweest zijn. Er was een boomgaard die liep tot aan de huidige A15. Onder ons huis bevinden zich nog steeds de kelders waar de heren van Papendrecht gevangenen opsloten."

Dankzij onderzoek is bekend wie de tuinarchitect was die in de achttiende eeuw voor de heren een tuin ontwierp: Gijsbert van Laar. Ester: "Die tuinen moeten er fantastisch uitgezien hebben. Er zat een cascade in, een kleine waterval, met een brugje erover. Ook waren er prieeltjes. Er staat precies beschreven welke bomen er gestaan hebben. Henk van de Graaf uit Papen-drecht vond in een archief ook informatie."

Hermien popelt om de tuinen en kelders van de heerlijkheid eens goed te gaan bekijken. Tegen Ester: "We moeten nog uitgebreid praten, dan kom je in de juiste sfeer." Ook Ciska heeft al ideeën. "In een sprookjesboek vond ik afbeeldingen van tuinen uit de tijd van de heerlijkheid, oude etsen. Dan zie je hoe tuinen er in de achttiende eeuw uitzagen. Ik denk erover toneelpanelen te maken, van een poort bijvoorbeeld. Dan kunnen kinderen er werkelijk onderdoor lopen. En het is natuurlijk ontzettend spannend dat je hier die kelders hebt. Ook vind ik het superleuk dat we elkaar kunnen inspireren." Pieter Jan knikt. "We willen alle creativiteit in Papendrecht boven tafel krijgen, zodat we weten wat het dorp te bieden heeft."

Na de zomervakantie zal Pieter Jan de basisscholen in Papendrecht bezoeken. "Om klassen te werven die gaan luisteren naar het verhaal van Hermien en met Ciska gaan schilderen. Het kan ook zo zijn dat scholen straks boekjes met het verhaal kunnen aanschaffen. Ik ga bekijken wat voor educatieve vorm we ervan maken; we bouwen dit samen op." Lisette: "Aan het het einde van het jaar presenteren we een culturele menukaart. Daarop kunnen mensen vinden waar ze terecht kunnen voor culturele activiteiten, zoals schilderlessen en schrijfworkshops."

Voor meer info: l.human@papendrecht.nl.