Wethouder Joke de Reuwer (rechts) onthulde het beeld samen met de agenten die het terugvonden
Wethouder Joke de Reuwer (rechts) onthulde het beeld samen met de agenten die het terugvonden Foto: Petra Scheurwater

Zoektermen als jongens, op z'n kop en circus leverden niets op

Gestolen beeld na vijftien jaar terug

papendrecht • Na vijftien jaar zijn ze weer terug: de 'twee jongens in handstand' van Radkai. In 2003 werd het bronzen beeld uit Papendrecht gestolen en nooit teruggevonden. Althans, dat was de gedachte. Want al die tijd stond het beeld in een politiebureau in Rotterdam.

Donderdagmorgen onthulde wethouder Joke Reuwer-Verweij het beeld samen met de twee agenten die de sculptuur linkten aan Papendrecht. "Het is niet lang nadat het gestolen was op straat gevonden in Crooswijk", vertelt politieagent André Verduin.

"En al die tijd heeft het beeldje bij ons politiebureau in de garage gestaan", vult zijn collega Willy Lagerwaard hem aan. "Omdat de systemen destijds landelijk nog niet gekoppeld waren, hebben wij het in onze politiesystemen nooit kunnen herleiden naar de diefstal hier in Papendrecht. Vorig jaar zijn we toch op zoek gegaan, omdat wij dachten 'het moet er ergens vandaan komen'."

De standplaats van het beeld vonden de agenten terug door op internet te zoeken. Dat was nog een hele klus vertelt Verduin, want daarvoor moesten ze het beeld wel goed omschrijven. "Ik ben begonnen met zoektermen als jongens, op z'n kop en circus. Dat was mijn idee bij het beeld. Willy kwam op een gegeven moment met een handstand. Toen popte het plaatje op, en hadden we hem te pakken. Dan ga je verder zoeken en kwamen we op een blaadje uit over een beeldenroute in Papendrecht uit tweeduizend-zoveel en daar stond dit beeld op de cover."

De agenten namen meteen contact op met de gemeente, die verbaast was dat het beeld nog bestond, aldus Verduin. "Ze hadden natuurlijk verwacht dat het omgesmolten was of op een andere manier vernietigd." "We zijn ontzettend blij dat twee oplettend agenten, met de nodige moeite, het beeld terug naar Papendrecht brachten", beaamt wethouder Joke Reuwer-Verweij. Door wie en waarom het beeld gestolen werd is onbekend gebleven.

Om diefstal van het beeld in de toekomst te voorkomen, is het beeld flink beveiligd. "Het beeld is met de sokkel verbonden door stalen pennen. Als je daar gaat zagen, dan krijgen we een seintje.", legt Reuwer uit. "Ik had het beeld eigenlijk onder stroom willen zetten, maar dat schijnt niet te mogen. Want ik denk dan: als mensen een stroomstoot krijgen dan stoppen ze wel. Geen dodelijk hoor, maar wel dat je je naar schrikt. Maar dat mag niet." Dat beveiligingssysteem is er dus niet gekomen, maar met het huidige alarmsysteem kan de wethouder ook leven. "Die pennen zijn niet makkelijk door te krijgen en het staat hier zo in de openbaarheid dat het je nooit gaat lukken, zo lang ben je aan het zagen."

De jongens in handstand staan nu op de Markt, vlakbij het gemeentehuis. Daar kwam het alleen niet vandaan. De sculptuur werd vijftien jaar geleden van zijn sokkel geschroefd op de Pieter Zeemanlaan. Het beeldje kon niet meer terug naar de oorspronkelijke plek, omdat de sokkel weg en de plek veranderd is. "Het is erg leuk om het beeldje hier neer te zetten", aldus wethouder Reuwer. "We zitten natuurlijk met bewegen, jeugd en sport. Het is leuk dat we op deze manier beeldend een uitdrukking aan kunnen geven."

Door de teruggevonden sculptuur heeft de gemeente hoop dat twee andere beelden, die ook in 2003 gestolen werden, niet zijn omgesmolten en worden teruggevonden.