• De Alblas viert feest, Alblasserdam treurt.
• De Alblas viert feest, Alblasserdam treurt. Foto: Richard van Hoek

De rem is er af bij ontketend De Alblas

oud-alblas • De Alblas raast in topvorm richting nacompetitie. Alblasserdam heeft het ervaren. Het elftal verloor de Souburgh-derby kansloos met 5-0.

"Als we de ploegen boven ons een beetje zenuwachtig kunnen maken, dan gaan we zelfs nog meedoen om de titel", gooide De Alblas trainer Leo Dekker een portie gezonde bluf uit. "Druk die we kunnen ontwikkelen door steeds zélf te blijven blijven winnen. Maar eens kijken hoe sterk EBOH en De Zwerver in hun schoenen staan..."

Dat De Alblas weer aan de top 3 (en meer) durft te snuffelen mag gerust opmerkelijk genoemd worden. De Dekker-formatie immers liet na een vliegende start en een consoliderend middendeel een serie winterse wedstrijden noteren die nergens op leken en veel verliespunten met zich meebracht. Het eens zo frisse team oogde fut- en initiatiefloos en leek rijp te worden meegezogen in het moeras van eerst middenmoot en daarna degradatiezone. Echter juist in de fase dat de teloorgang het laatste restje zelfvertrouwen leek te hebben weggenomen, richtte het team zich ongekend krachtig op. De kinnen gingen omhoog, de schouders werden gerecht en de roodgroene brigade ging winnen. "Voor mij is de nacompetitie al een paar weken geleden", glimlachte Leo Dekker begonnen. "En zo voetbalt mijn team ook. Enthousiast. Strijdlustig. Goed."

Alblasserdam werd er zaterdag het meest recente slachtoffer van. De ploeg van trainer Dennis Schoonewil werd vanaf het eerste fluitsignaal meteen bij de strot gepakt en op een snelle 2-0 achterstand getrakteerd (goals van Stefan Bakker in de 6e en 12e minuut). Eerder had Gert Zuidgeest al een paar keer kunnen scoren, maar de energieke middenvelder miste de afrondende scherpte. Na de pauze maakte De Alblas het karwei af. In de 58e minuut zorgde Dordi de Boer voor de allesbeslissende 3-0, gevolgd door een majestueuze lob van Gert Zuidgeest (4-0 in de 61e minuut) en de 5-0 van invaller Rafael de Vries (85e minuut). Alblasserdam speelde zo zwak dat De Alblas met iets meer overleg in de dubbele cijfers had kunnen belanden.

"Eigenlijk was vandaag alleen het weer goed", grapte Dennis Schoonewil na de magere vertoning van zijn Alblasserdamse manschappen. Om er meteen aan toe te voegen: "Maar er is geen reden voor paniek hoor. "We gaan de komende wedstrijden echt onze punten wel pakken. De topploegen uit de afdeling hebben we nu gehad. Duidelijk is ook dat we juist in die duels gefaald hebben. natuurlijk is dat teleurstellend, zoals het hele seizoen tegenvalt voor Alblasserdam. Maar ik weet ook dat we er volgende week weer ineens staan, zoals we de voorgaande duels ook prima presteerden met een karrenvracht aan punten en zeventien goals in vier duels. Het komt wel goed met mijn ploeg."

Jan Timmer