Prijs voor leerlingen Lage Waard

papendrecht • Samantha Timmer en Pascalle van den Heuvel, leerlingen van De Lage Waard in Papendrecht, wonnen afgelopen week met hun profielwerkstuk over microplastics de publieksprijs van Focus op Bèta, een wedstrijd voor scholen uit de regio. Vijf scholen stuurden werkstukken op, op het gebied van wetenschap en een technisch ontwerp. De jury vond het niveau van alle werkstukken erg hoog. Het profielwerkstuk van Samantha en Pascalle werd door de jury geprezen om de diepgang, de verwerking van actuele wetenschappelijke artikelen en de maatschappelijke relevantie van hun onderwerp. De boodschap was: een wereld zonder plastic lijkt niet mogelijk, wel is het mogelijk om met zijn allen bewuster en beter om te gaan met dit plastic om zo de hoeveelheid (micro) afval te beperken.


Dodenherdenking in Alblasserdam

alblasserdam • Nationale dodenherdenking op vrijdag 4 mei in Alblasserdam begint om 18.30 uur met de ontvangst van veteranen, nabestaanden van veteranen, begeleiders en belangstellenden in Landvast. Om 19.00 uur begint er in Landvast een herdenkingsdienst, georganiseerd door                 samenwerkende kerken (Werkgroep Herdenkingsdienst 4 mei). Om 19.30 uur is er een optreden door Soli Deo Gloria. Om 19.40 uur vertrekt de 'stille tocht' vanaf het Raadhuisplein naar het Oorlogsmonument. Om 19.50 uur is de aankomst bij het oorlogsmonument gepland. Daar zal Soli Deo Gloria voor muziek zorgen. Even voordat de klok van de Grote Kerk acht uur zal slaan, zal het trompetsignaal klinken. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Na afloop daarvan zingen aanwezigen de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, met begeleiding door Soli Deo Gloria. De burgemeester verzorgt om 20.05 uur een korte toespraak. Daarna dragen leerlingen van basisschool Het Palet teksten voor. Om 20.15 uur worden er kransen gelegd door de burgemeester, vertegenwoordigers van basisschool Het Palet, veteranen en de jeugdgemeenteraad. Hierna kunnen ook de overige aanwezigen bloemen leggen. Het einde van de plechtigheden is om 20.25 uur.

Bevrijdingsdag

Alblasserdam viert op zaterdag 5 mei bevrijdingsdag met een bevrijdingsloop van Atletiek Vereniging AAA. Om 14.30 uur starten de bevrijdingsloop voor Jeugd Prestatielopers en het sportief wandelen bij Sportpark Molenzicht (korfbalvereniging ckc Kinderdijk). Het parcours is deze zaterdagmiddag uitgezet op de wandel- en fietspaden in het natuurgebied langs de molens van Kinderdijk. De afstanden zijn: jeugd: 1 ronde van 2 km en max. 1 ronde van 4 km. Volwassenen: 1 ronde van 4 km en max. 3 rondes zijn 12 km. Sportief Wandelen: 1 ronde van 4 km en max. 2 rondes zijn 8 km. Inschrijven kan tot 10 minuten voor de start. Deelname is op eigen risico. Meer op: www.oranjecomite-alblasserdam.nl.


Papendrecht is nu bij-vriendelijk

papendrecht • Sinds dinsdag 24 april mag Papendrecht zich officieel een bij-vriendelijke gemeente noemen. Jacqueline van Dongen, ambassadeur van Nederland Zoemt, overhandigde het predicaat aan wethouder Koppenol. Zowel de gemeente Papendrecht als de Fruitheerlijkheid als de Natuur- en Vogelwacht West-Alblasserwaard doen er veel aan om bijen te beschermen. In de vorm van activiteiten en het stimuleren van bij-vriendelijke beplanting en chemievrije onkruidbestrijding en gewasbescherming.