Afbeelding
Foto: stockfoto

Eerste paal voor ambulancepost

streefkerk • Aan de Middenpolderweg 63B in Streefkerk wordt op dinsdag 17 april om 14.30 uur de eerste paal geslagen voor de nieuwe ambulancepost Molenwaard.

Directeur Hans Janssen van de ambulancedienst en burgemeester Dirk van der Borg zijn van de partij voor deze officiële gebeurtenis.

De ambulancepost in Streefkerk moet gaan zorgen voor betere aanrijtijden van de ambulance vanuit het noordwestelijk deel van de Alblasserwaard naar het ziekenhuis in Dordrecht.


Dronken chauffeur van A15 gehaald

papendrecht • Een oplettende vrachtwagenchauffeur heeft in de nacht van maandag op dinsdag de politie gewaarschuwd toen hij een auto zag slingeren op de A15 bij Papendrecht.

De politie kreeg de melding omstreeks kwart voor een. Even later kon de man worden aangehouden. De alcoholtest sloeg volledig uit, waarop de bestuurder, een 37-jarige Kroaat zonder vaste woon of verblijfplaats in Nederland, aangehouden werd voor het rijden onder invloed.

Op het bureau in Papendrecht werd een tweede alcoholtest gedaan die de precieze hoeveel alcohol kon meten. Na deze test bleek de bestuurder 675 Ugl geblazen te hebben. Ondanks dat de bestuurder volgens de wet een ervaren bestuurder is, is dit nog steeds veel te veel. Hierop hebben de collega's het rijbewijs van de man ingevorderd.


Drechtsteden: meer duurzame huizen

drechtsteden • De regio Drechtsteden wil groeien. De gemeenten willen er 25.000 extra woningen bij in het gebied en zet daarbij vooral in op kwalitatief en duurzaam bouwen.

Om te borgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, wil het Drechtstedenbestuur doorgaan met het GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). GPR is een systeem dat nieuwbouwplannen toetst op energie, milieu (samen als duurzaamheid), gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.
Hans Tanis, regionaal portefeuillehouder Wonen: 'Om als regio door te groeien naar een gebied met meer dan 300.000 inwoners, waarmee we 'de vijfde stad van Nederland' zijn, zetten we onverminderd in op goed wonen, werken en bereikbaarheid. Onze stevige ambities op wonen en duurzaamheid maken het logisch dat we doorgaan met GPR. Wij willen meer woningen in ons gebied, waarbij kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dit instrument draagt eraan bij dat dat ook gebeurt.'
Ook Jacqueline van Dongen, regionaal portefeuillehouder Duurzaamheid, juicht het gebruik van GPR van harte toe: 'Eén van onze belangrijkst opgaven is een energieneutraal gebouwde omgeving. GPR is een mooi instrument om gebouwen zo duurzaam mogelijk te realiseren.'
Op basis van GPR kunnen gemeenten met (project)ontwikkelaars en woningcorporaties concreter met elkaar in gesprek over zo optimaal mogelijke ontwerpen van gebouwen. GPR wordt toegepast bij nieuwbouwwoningen, kantoor- en schoolgebouwen en het transformeren van kantoorgebouwen naar woningen). Vanaf dit jaar kan het instrument ook gebruikt worden voor bestaand vastgoed en maakt het systeem inzichtelijk hoe een gebouw zo energieneutraal mogelijk ingericht kan worden.