• Jilena Baggerman tijdens het WK twirlen in Noorwegen.
• Jilena Baggerman tijdens het WK twirlen in Noorwegen.

De beste van Europa bij WK twirling

alblasserdam • De vijftienjarige Jilena Baggerman uit Alblasserdam, lid van Inspiration uit Voorhout, heeft in de afgelopen week met veel succes deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Baton Twirling in Lillehammer in Noorwegen.

Jilena mocht in Noorwegen op het WK Baton Twirling deelnemen op vier solo-onderdelen, 1 baton, 2 baton, strutting en dancetwirl en 3 teams, senior team twirl, senior team dance en largeteam.

Voorrondes

Op donderdag en vrijdag waren de voorrondes van de verschillende onderdelen en Jilena wist met alle solo-onderdelen door te dringen tot de top 10 finales.

Dat ze daarmee tot de beste tien van de wereld behoorde, is op zich op een hele prestatie, omdat ze vorige week in Noorwegen meedeed als eerstejaars junior. Amerikanen voeren vrijwel altijd de boventoon op het WK twirling, dus het is een hele klus om daarbij in de buurt te komen.

Strutting en 1 baton

De finales strutting en 1 baton verliepen prima voor de Alblasserdamse sportster. Jilena behaalde in Noorwegen respectievelijk de achtste en een zevende plaats.

Het onderdeel 2 baton ging heel erg goed voor Jilena Baggerman. Haar prestatie werd door de jury beloond met een mooie vierde plaats, direct achter de Amerikanen. Dit betekende dat zij daarmee de beste van Europa was.

Alom geprezen

Haar dance solo op muziek van de Black Swan werd alom geprezen door toeschouwers uit eigen land, maar ook uit het buitenland. Van de acht juryleden waren er maar liefst drie die haar in de top 3 zetten. Dat zou betekenen dat ze een Amerikaanse verslagen had. Helaas beslisten de overige vijf juryleden dat zij net achter de USA bleef. Ook hier behaalde ze de vierde plaats. En hiermee was zij wederom Europa's beste. Een fantastische prestatie voor een eerstejaars.

Teams

Haar teams deden het ook fantastisch. Het danceteam en largeteam wist de bronzen medaille in beslag te nemen. Het twirlteam wacht nog op de uitslag. Er was naemlijk een fout gemaakt in de telbestanden die helaas pas ontdekt werd na de prijsuitreiking. Ze zijn nu alles aan het onderzoeken maar dat zou zomaar een mooie podiumplaats kunnen zijn.

Reactie

Maandag keerde Jilena terug in Nederland met een zeer voldaan en blij gevoel. "Ik heb het gewoon gedaan!! Ik zat nét achter de Amerikanen! Gewoon de beste van Europa op twee onderdelen", aldus een trotse Jilena Baggerman uit Alblasserdam.