• Edison:
• Edison: "Het is hier leuk en gezellig." Foto: Petra Scheurwater

Papendrechts pannenkoekhuis bestaat vijf jaar

Successen en talenten bij Frittella

papendrecht • "Het is hier leuk en gezellig. Ik neem de bestellingen op, reken af bij de gasten en stuur de bediening aan."

Frittella is van Saskia van Engen en haar broers, Christiaan en Roeland. In het pannenkoekenhuis werken vrijwel alleen mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen alles zelf: van het bakken tot het bedienen en het aansturen ervan. "De horeca is een hard vak, dat kan bij ons niet. Je moet niet gaan schreeuwen als het niet goed gaat. Dan raakt iedereen in paniek. We hebben altijd een interne coach rondlopen, daar kunnen onze medewerkers een praatje mee maken."

Al tijdens hun studie startte het drietal met een inpakbedrijf waar mensen met een arbeidsbeperking werkten. Saskia: "Wij werkten alle drie bij C1000 en Christiaan begeleidde Edison daar al. Wij snapten niet dat hij niet in een ander bedrijf kan werken, want een betere gastheer dan hij kan je nergens vinden."

De kracht van het pannenkoekenbedrijf is dat de medewerkers daar worden ingezet waar hun talenten liggen. Edison werkt weliswaar vanaf dag één bij Frittella, hij was niet meteen gastheer. "Ik heb eerst in de keuken gestaan, maar dat vond ik niets. Toen heb ik aan Saskia gevraagd of ik naar de bediening mocht. Dat zouden we aankijken, maar dat ging helemaal goed."

"Het is echt zijn ding", vult Saskia aan. "Elke horeca-gelegenheid in Nederland zou een gastheer als Edison kunnen gebruiken. Zo enthousiast en spontaan als hij onze klanten begroet. En hij is ook nog eens heel galant, want waar wordt je jas tegenwoordig nog opgehangen?"

In zijn tijd bij Frittella heeft Edison twee mbo-diploma's gehaald. In samenwerking met het DaVinci kunnen medewerkers van Frittella intern mbo niveau 1 en 2 de opleiding Facilitair Medewerker volgen. "Ze hebben gewoon les in het restaurant of ons eigen klaslokaal. Door die lage drempel kunnen ze diploma's halen. Tijdens dit traject bekijken we met het UWV of de sociale dienst of ze in loondienst kunnen komen."

Edison is slechts één van de velen succesverhalen binnen Frittella. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zo'n 200 mensen aan ervaring en werkplekken geholpen. Bijna de helft heeft daarnaast ook één of meerdere diploma's gehaald.

Saskia: "Het is belangrijk dat er ook voor deze mensen een veilige plek is waar ze mee kunnen doen in de maatschappij. We hebben mensen die voorheen elders werkten, waar ze in een hal allemaal hetzelfde zaten te doen. Hier krijgen ze de kans om te doen wat ze leuk vonden. Zo zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de desserts of de broodjes. We willen ze een gevoel van eigenwaarde geven, want ze zijn het waard."